Evropski parlament: Od reforme pravosuđa zavisi napredak u pregovorima

18 January 2015, Comments: 0

18. januar 2015. godine

Evropski parlament smatra da Vlada Srbije odlučno nastoji da sprovede strukturne i društveno-ekonomske reforme, navodi se u nacrtu rezolucije o kojoj će sutra u Briselu raspravljati Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta. U dokumentu čije se usvajanje očekuje u martu, EP ističe da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU. To je uslov da se otvore poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i temeljnim slobodama, prenosi Beta.

Taj odbor Evropskog parlamenta u pripremljenoj rezoluciji o Kosovu naglašava da se nova vlada u Prištini prevashodno “mora snažno posvetiti jačanju vladavine prava i pravosuđa, kao i delotvornoj bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

Vlada u Prištini mora dati prednost formiranju posebnog suda za ratne zločine i zločine trgovine ljudskim organima, na osnovu nalaza tužilaštva Specijalne istražne grupe Euleksa, “čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću“, stoji u tom dokumentu.

EP traži da se “nastavi rad na pripremama za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti“, mada upozorava da je “i dalje jaka zabrinutost oko nezavisnosti, odgovornosti, nepristrasnosti i efikasnosti sudija, tužilaca i rada Sudskog veća Kosova“.

EP poziva Srbiju i Kosovo da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd–Priština u Briselu i dodaje da, uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o prijemu u EU, mora doći do “pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35, koje treba otvoriti na početku” tih pregovora.

Uskladiti spoljnu politiku

Evropski parlament “poziva Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji”.

EP navodi da “žali što Srbija, kada je to od nje bilo zatraženo, nije uskladila svoje odluke s odlukama Saveta ministara EU, kojima se uvode restriktivne mere protiv Rusije”.

U nacrtu rezolucije se “izražava zabrinutost zbog sve gorih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji i naglašava potreba za potpunom transparentnošću u pogledu vlasništva nad medijima”.

“Evropski parlament je zabrinut zbog pretnji novinarima” u Srbiji, a pozdravlja i traži sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o javnim radiodifuznim uslugama.

Izvor: Radio televizija Srbije