Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo

Radne grupe
koordinator

Radne grupe

Više...
Radne grupe
koordinator

Radne grupe

Više...

 Članovi Radne grupe  Dokumenti Materijali

 

Promotivni spot i analiza za poglavlje 11, 12 i 13

17. novembar 2016. godine

Saradnik Evropskog pokreta u Srbiji, ekspert u obalsti poljoprivrede, Bojan Živadinović autor je analize “Kako do uspeha u pregovorima sa EU u sektoru poljoprivrede – oblast direktnih plaćanja”, koja je izrađena uz podršku Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz program Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. U okviru iste podrške za poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj objavljen je i promotivni video spot, u čijoj su realizaciji učestvovali studenti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

(Pročitajte više)

Analitičkom podrškom do kvalitetnih pregovora

21. oktobar 2016. godine

U toku pregovaračkog procesa Srbije sa Evropskom unijom analitička podrška koju pružaju i organizacije civilnog društva okupljene u radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) važan je segment kroz koji može da se stvori osnova za što kvalitetniji proces i najbolje rezultate. Ono što Srbija, sa svoje strane, iznosi na pregovarački sto treba da bude zasnovano na analizama i istraživanjima. NKEU unutar svojih Radnih grupa ima predstavnike instituta i akademske zajednice koji sprovode analize, međutim, do sada je to uglavnom rađeno na dobrovoljnoj bazi, bez novčane nadoknade. Zbog uloge koju ima u procesu pregovora, analitička podrška je važna, pa je zato neophodno stvoriti i sistem za njeno funkcionisanje. Ovo su neki od zaključaka konferencije “Analitička podrška i javne politike u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji” na kojoj su glavne nalaze svojih analiza predstavili koordinatori Radnih grupa NKEU za poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 15 – Energetika, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 23 – Pravosuđe i osnovna  prava i 27 – Životna sredina. Analize su izrađene uz podršku Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz program Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, koja je bila i jedan od organizatora ove konferencije.

(Pročitajte više)

Boljom saradnjom svih aktera u poljoprivredi do uspešnih pregovora

27. septembar 2016.

Tokom pregovora Srbije sa Evropskom unijom u sektoru poljoprivrede neophodne su  brojne reforme, sa  kojima se već dosta kasni. Dalje odlaganje i neizvršenje preuzetih obaveza, može se na negativan način odraziti na budućnost srpske poljoprivrede i sela. Definisanje pregovaračkih pozicija za ova poglavlja zahteva saradnju između nadležnog ministarstva, poljoprivrednika, prerađivača, udruženja poljoprivrednika i poslovnih udruženja, kao i ostalih zainteresovanih strana. Nacionalni konvent o evropskoj uniji (NKEU) je  koncipiran na primerima dobre prakse sa jasnim ciljem da osnaži i obezbedi komunikaciju svih navedenih aktera u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kada je reč o IPARD fondovima, ne sme se više kasniti u pripremi struktura za upravljanje tim sredstvima, te su neophodne hitne mere za stvaranje uslova da poljoprivrednici konačno počnu da koriste sredstva. Ovo su glavni zaključci tribine „Kako do uspešnih pregovora u poljoprivredi – sektor stočarstva i voćarsva“ koju je Radna grupa Poljoprivreda NKEU održala u utorak 27. septembra u Valjevu.

(Pročitajte više)

Izveštaj i preporuke sa sedme sednice Radne grupe za poglavlja 11, 12 i 13

2. februar 2016. godine

Radna grupa NKEU za poglavlja 11, 12 i 13 u saradnji sa članicom radne grupe, Regionalnom razvojnom agencijom za Istočnu Srbiju (RARIS) organizovala je 2. februara 2016. godine sednicu u Knjaževcu, posvećenu procesu pregovora u sektoru proizvodnje vina i jakih alkoholnih pića kao i potencijalima za razvoj ruralnog turizma.

(Pročitajte više)

Izveštaj i preporuke sa šeste sednice Radne grupe za poglavlja 11, 12 i 13

Radna grupa NKEU koja prati poglavlja 11, 12 i 13 organizovala je 4.12.2015. godine sastanak koji je bio posvećen IPARD-u, pripremama Akcionog plana za poglavlje 11 i pitanjima vezanim za bezbednost hrane. Sednicu je otvorio  Dragan Roganović, jedan od koordinatora RG. On je izrazio nadu da će sastanak rezultirati konkretnim predlozima iz civilnog sektora kao i uspostavljanje saradnje između predstavnika civilnog društva i državnih institucija.

(Pročitajte više)

Izveštaj i preporuke sa pete sednice Radne grupe za poglavlja 11, 12 i 13

Peta sednica radne grupe koja se bavi poglavljima 11, 12 i 13 održana je u Arilju, u sredu, 10. juna 2015. godine u saradnji sa Nacionalnim društvom za voćarsku proizvodnju “Naše voće Srbija”. Sednica je bila posvećena korišćenju procesa pregovora sa Evropskom unijom kao mehanizma za podsticanje udruživanja u poljoprivredi.

(Pročitajte više)

Izveštaj i preporuke sa četvrte sednice RG NKEU za poglavlja 11, 12 i 13

U sredu 29. aprila 2015. godine u Kraljevu održan je zajednički sastanak radne grupe za Poljoprivredu i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku i Ribarstvo NKEU, kao i predstavnika Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju “Srbija organika” i Asocijacije za razvoj Ibarske doline. Tema ovog sastanka bio je „Razvoj organske proizvodnje u Republici Srbiji, stanje i perspektive u procesu priključenja EU“.

(Pročitajte više)

Izveštaj i preporuke sa treće sednice RG NKEU za poglavlja 11, 12 i 13

U petak 27. marta 2015. godine održana je treća sednica RG za poglavlja 11, 12 i 13 u Zaječaru, u saradnji sa Regionalnom EU platformom koju je u okviru inicijative „Aktivna istočna Srbija u procesu pridruživanja EU“ formirala Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije- RARIS. U Regionalnoj EU platformi učestvuje više od 30 predstavnika: OCD, profesionalnih udruženja, lokalnih razvojnih institucija, regionalnih razvojnih institucija, MSP i njihovih asocijacija, lokalnih organa vlasti i medija iz Borskog i Zaječarskog okruga. Sednica RG za poglavlja 11, 12 i 13 bila je posvećena pitanjima trgovine poljoprivrednim zemljištem u Srbiji u kontekstu procesa pridruživanja EU kao i predstavljanju identifikovanih prioriteta u oblasti poljoprivrede istočne Srbije u procesu evropskih integracija Srbije.

(Pročitajte više)

Izveštaj i preporuke sa druge sednice RG NKEU za poglavlja 11, 12 i 13

U četvrtak, 20. novembra 2014. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održana je druga sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlja 11 Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, i 13 Ribarstvo. U fokusu sednice bila je zaštita porekla proizvoda i autohtonih procesa proizvodnje kao i oblast zaštite geografskog porekla u procesu pregovora sa Evropskom unijom. Posebna pažnja posvećena je razmeni stečenih iskustava Slovenije i Hrvatske u ovim oblastima.

Učestvovali su, pored članova radne grupe, i Andrej Horvat, vođa projekata Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Laslo Vajda, savetnik pri Ambasadi Mađarske. Sednicu je vodio Ivan Knežević, iz Evropskog pokreta u Srbiji, jedan od koordinatora Radne grupe.

(Pročitajte više)

Izveštaj sa sednice radne grupe Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo

U petak, 18. jula 2014. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održana je konstitutivna sednica radne grupe koja se bavi poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo. Više od 30 članova radne grupe se okupilo na ovom sastanku koji je održan sa idejom da se članovi radne grupe međusobno upoznaju i u zajedničkom dijalogu definišu elemente budućeg rada ove radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU). Koordnaciju rada radne grupe obavljaju Dragan Roganović – Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ivan Knežević – Evropski pokret u Srbiji.

(Pročitajte više)