Tačan datum zavisi od nas: 2025. godina ohrabrenje, a ne obećanje

28 February 2018, Komentari 0

28. februar 2018. godine

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker  rekao je u Beogradu da 2025. godina, kao potencijalna godina prstupanja Srbije EU, ne predstavlja obećanje, već ohrabrenje, a da će tačan datum pristupanja zavisiti od Srbije.

„Nisam došao da delim lekcije jer Srbija dobro zna svoj put“, rekao je Junker nakon  sastanka  sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je objasnio da Zapadni Balkan mora biti deo EU kako bi Unija konačno bila kompletna.

Srbija je kroz proces evropskih integracija već napredovala, ali poštovanje osnovnih prava, vladavina prava, kao i stabilizacija odnosa Beograda i Prištine još uvek predstavljaju ključne izazove. „Evropska unija neće uvoziti bilateralne sporove“, ponovio je Junker. Po rečima šefa Evropske komisije, pravno obavezujući sporazum je imperativ, a na Beogradu i Prištini je da dogovore njegov karakter.

Predsednik Evropske komisije je u Beogradu razgovarao i sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o Strategiji proširenja i evropskoj perspektivi naše zemlje. Brnabić je istakla da je usvajanje Strategije proširenja ohrabrujuća poruka za Srbiju i čitav region Zapadnog Balkana. Takođe, veoma su značajni i predstojeći  samiti o Zapadnom Balkanu: samit u Sofiji i samit u Lonodnu u okviru Berlinskog procesa.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nalazi se u zvaničnoj poseti državama Zapadnog Balkana. Nakon posete Skoplju, Tirani i Beogradu, Junker će obići i Podgoricu, Sarajevo i Prištinu, a višednevnu balkansku turneju završiće 1. marta u Sofiji.