Uloga informacionog društva i medija za vreme vandrednog stanja

4 May 2020, Comments: 0

U Beogradu je 28. aprila 2020. od 10.00 održana onlajn sednica Radne grupe NKEU za poglavlje 10 (informaciono društvo i mediji). Radom ove grupe koordinira Društvo za informatiku Srbije (DIS).

U dokumentu „Monitoring stanja i rada institucija i primena mera Vlade tokom krize izazvane pandemijom“ razmatrana je uloga informacionog društva i medija za vreme vanrednog stanja. Konstatovano je da su primene informacionih i komunikacionih tehnologija (rad na daljinu, učenje na daljinu, eTrgovina, ePlaćanje, informisanje preko društvenih mreža, on lajn poslovni sastanci i dr,) značajno doprineli da se ublaže tegobe izazvane pandemijom. Istovremeno, uočeni su i u „Monitoringu stanja“, prikazani brojni problemi i nedostaci u funkcionisanju informacionog društva i medija za vreme pandemije. Ukazano je da su glavni problemi i nedostaci: nepostojanje integralnog informacionog sistema zdravstva, nedonošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, ugrožavanje ličnih podataka zaraženih, širenje lažnih vesti, netolerantno reagovanje države i pojedinih medija na kritike, problemi u akreditaciji novinara, potreba formiranja nezavisnog tela za praćenje izveštavanja i dr.

Zaključeno je da dokument „Monitoring stanja“ treba objaviti na sajtu i dostaviti Vladi, nadležnim ministarstvima i skupštinskim odborima, sekretarijatu NKEU i zainteresovanim medijima.