Doručak sa medijima

9:30 12:30
Mama Shelter, Šoping centar u Rajićevoj adresa: Kneza Mihaila 54A, Beograd
16
Jul

Doručak sa medijima

9:30 12:30
Mama Shelter, Šoping centar u Rajićevoj adresa: Kneza Mihaila 54A, Beograd

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje doručak sa medijima zakazan za četvrtak 16. jul 2021. godine. Događaj je posvećen pitanjima od značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Srbija nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje više od godinu dana. Na poslednjoj međuvladinoj konferenciji konstatovano je otvaranje klastera 1 sa poglavljima koja su davno otvorena. Od početka pregovora sa Evropskom unijom o članstvu, Srbija je formalno gledano na polovini prve faze pregovora. Otvoreno je svega 18 od 35 pregovaračkih poglavlja. U prethodnih mesec dana pripremljeno je više pregovarčkih pozicija Srbije ali one nisu bile dovoljne da se na Međuvladinoj konferenciju u Luksemburgu otvore dodatna poglavlja i klasteri, kako je Vlada Srbije planirala i kako je najavljivano.

Šta su glavni uzroci stagnacije Srbije u ovom najvažnijem reformskom procesu? Kakvo je realno stanje u oblastima i poglavljima od ključnog značaja za ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji? Šta su stavovi Vlade a šta civilnog društva po pitanju demokratije i vladavine prava? To su neka od pitanja na koja Nacionalni konvent ima odgovore. Preko 750 naših članica učestvovalo je u izradi godišnje Knjige preporuka. Želimo da podelimo sa vama ocene i preporuke, kao i da otvorimo pitanja od značaja za dalji proces pregovora sa Evropskom unijom i učešće Srbije ali i drugih država regiona u Konferenciji o budućnosti Evrope.

Koordinatori Radnih grupa Nacionalnog konventa predstaviće osnovna zapažanja i preporuke Radnih grupa za sistemsko unapređenje procesa pristupanja i napredak koji je postignut ili prilikama koje su propuštene u proteklih godinu dana. Takođe, mediji će imati priliku da čuju rezultate istraživanja sa terena o primeni usvojenih standarda ili primerima gde se usvojeno ne primenjuje.

Na ovim događajima će osim o izazovima u pristupanju EU, novoj metodologiji i načinima izveštavanja, mediji biti u prilici da u otvorenom dijalogu sa koordinatorima Nacionalnog konventa i sami kandiduju teme kojima je potrebno da posvetimo dodatnu pažnju.

Nacionalni konvent o EU se zalaže za što veće učešće medija u procesu evropskih integracija, za jačanje slobode izražavanja i izveštavanja, i konstantno podseća na značaj slobode govora na putu ka EU. Iz tog razloga se medijima u Nacionalnom konventu bave dve radne grupe: Međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medije i Radna grupa za poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji.

Agenda and Schedule

Okupljanje učesnika 9.30 – 10:00
Ocena napretka Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom – predstavljanje preporuka Nacionalnog konventa 10:00 - 12:00 Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Katarina Golubović, YUCOM, Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava Jovana Spremo, YUCOM, Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Radna grupa za poglavlje 24 – Pravda, sloboda, bezbednost Maja Stojanović - Građanske inicijative, Međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija Dragiša Mijačić, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, Poglavlje 35 – Ostala pitanja – Kosovo Igor Novaković, ISAK fond, Poglavlja: 30 – Ekonomski odnosi s inostranstvom, 31 - Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika
Razgovor sa predstavnicima medija
Jelena Rančić, NALED, Poglavlje 16 – Oporezivanje Dragan Roganović, Mreža za ruralni razvoj, Poglavlja: 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, 13 - Ribarstvo Nataša Đereg, CEKOR, Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promene Nataša Gligorijević, Centar za održivi razvoj Srbije, Međusektorska radna grupa za održivi razvoj Nataša Vučković, Fondacija Centar za demokratiju, Poglavlja: 2 – Slobodno kretanje radnika, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje
Izjave za medije 12:00 – 12:30

Details

Event Category: