Uncategorized @sr    Besplatna pravna pomoć i zaštita podataka o ličnosti glavne teme sednice Radne grupe NKEU

Besplatna pravna pomoć i zaštita podataka o ličnosti glavne teme sednice Radne grupe NKEU

1.novembar 2018. godine

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći je nejasan i u pojedinim delovima neustavan, ali je dobro što se nakon deset godina čekanja našao na korak od usvajanja u Skupštini, ocenili su učesnici okruglog stola Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava).

List Danas prenosi da je nacrtu tog zakona u javnosti posvetilo dosta pažnje, zbog nejasnosti ko će moći da pruža besplatnu pravnu pomoć.

Sekretar Advokatske komore Srbije Aleksandar Cvejić je naveo da je važno zaštiti advokaturu, zbog čega ne bi voleo da amandmani na taj zakon ide na njihovu štetu, ali i da su i advokati nezadovoljni pojedinim odredbama.

“U samom zakonu postoje određene odredbe koje bismo mogli da nazovemo protivustavnim, ali je advokatura zažmurila na jedno oko i pustila da to prođe, ne samo zarad mira u kući, nego da bi se cela stvar pomerila sa mrtve tačke”, rekao je Cvejić.

Glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović ocenio je da bez besplatne pravne pomoći organizacije uzbunjivača poput Pištaljke ne bi zaživele.

“Ne vidim razlog zašto su specijalizovana udruženja, koja ionako angažuju advokate, isključena iz novog zakona”, rekao je Radomirović i dodao da udružnja građana podižu nivo razumevanja pravnih problema i nivo poverenja gradjana u institucije.

Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava je kazala da je problem sa zakonom to što je nejasan, naročito u odredbama koje se odose na pružaoce besplatne pravne pomoći.

Po njenim rečima, iz obrazloženja odredbi se vidi i da će nevladine organizacije moći da pružaju besplatnu pravnu pomoć, samo van sistema koji finansira država, a namera zakona bila je da se postave ograničenja na organizacije koja koriste budžetska sredstva.

Izvor: Komitet pravnika za ljudska prava 

Add Comment