Uncategorized @sr    Bez većih problema u Poglavlju 5: Javne nabavke

Bez većih problema u Poglavlju 5: Javne nabavke

16.05.2014

Šefica tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, Tanja Miščević, izjavila je da ne treba očekivati veće probleme u pregovorima sa EU o poglavlju 5, koje se odnosi na javne nabavke. Ona je rekla da Evropska komisija u ovoj fazi traži od Srbije da pripremi strategiju i akcioni plan javnih nabavki. Izveštaj sa skrininga, u kome Komisija iznosi ocenu usklađenosti i eventualna merila za otvaranje poglavlja, za poglavlje 5 se očekuje u septembru ili oktobru ove godine.

Povodom bilateralnog skrininga o poglavlju 5, održanom 13. maja u Briselu, Miščevićeva je agenciji Beta kazala da je jedini zahtev Evropske komisije izrada strategije i akcionog plana javnih nabavki u Srbiji.

Pregovaračka grupa 5, koju predvodi direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović, najavila je na sastanku u Briselu da će ta strategija i akcioni plan biti uskoro završeni i da će ti sadržati i plan daljeg usklađivanja sa standardima EU.

Miščevićeva je navela da je poglavlje javnih nabavki prvi put bilo predmet razgovora sa EU u aprilu ove godine, a da je na bilateralnom skriningu Pregovaračka grupa 5 predstavila je stanje u toj oblasti u Srbiji.

„Predstavljena su rešenja novog Zakona o javnim nabavkama i iskustva njegove jednogodišnje primene, kao i institucionalni kapaciteti koje imamo u toj oblasti“, kazala je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, sledeći korak je izrada Izveštaja sa skrininga koji je Evropska komisija najavila za septembar ili oktobar ove godine, a nakon toga će se nastaviti sa radom u pripremama na pregovaračkim pozicijama.

Izvor: EurActiv.rs

Add Comment