Uncategorized @sr    Članstvo u STO najveći izazov Poglavlja 30

Članstvo u STO najveći izazov Poglavlja 30

24. decembar 2015. godine

Druga sednica radne podgrupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja se bavi pregovaračkim poglavljem 30 – Ekonomski odnosi sa inostranstvom. Sednicu je vodio Igor Novaković, iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda, koordinator ove Radne grupe.

Trenutno stanje pregovaračkog procesa za ova dva poglavlja predstavili su Bojana Todorović, zamenica predsednika Pregovaračke grupe za poglavlje 30 i pomoćnica Ministra trgovine i turizma Vlade RS i Vladimir Ateljević, član užeg pregovaračkog tima zadužen za poglavlja 30 i 31. Sastanku su pored predstavnika brojnih organizacija civilnog društva prisustvovali i predstavnici Ministarstva za spoljne poslove.

U okviru Poglavlja 30, Bojane Todorović je predočila koji su najveći izazovi poglavlja 30, od kojih je glavno pitanje članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ona je navela da se novi multilateralni sastanci sa STO neće sazvati dok Srbija ne usvoji novi zakon o GMO ili ne dovrši neki od bilateralnih pregovora. Takođe, preporuka EU je da Srbija ne spušta carine više od EU tokom bilateralnih pregovora sa trećim zemljama. Istaknuto je da se bilateralni pregovori vode sa nekoliko država, i da Srbija ima poziciju da brani svoj položaj, ali da opasnost prestavljaju i politički aspekti. Neke druge članice STO bi mogle da otvore bilateralne pregovore bez ograničenja, što bi predstavljalo izazov i potencijalno usporilo put Srbije u STO. Ovo je posebno važno, pošto je Priština podnela zahtev za prijem u STO (što nije nemoguće, pošto je Kosovo* svakako samostalna carinska teritorija) , što otvara i mogućnost nekih budućih pregovora Beograda i Prištine ukoliko Kosovo* postane članica pre Srbije.

Sporazumi koji imaju klauzulu o najpovlašćenijoj naciji, moraće da se revidiraju. Istakla je takođe da će stariji sporazumi o zaštiti investicija, a koji se ne slažu sa pravnom tekovinom EU, morati da se prilagode, ali da u slučaju raskida ugovora, investitori imaju zaštitu još 10 godina. Todorović je naglasila da domaća regulativa koja se tiče robe dvostruke namene nije u skladu sa pravnom tekovinom, pošto se kod EU kontroliše samo uvoz, a kod nas i izvoz i uvoz. Takođe, biće potrebno da se institucionalno i pravno uskladi regulativa vezana za humanitarnu i razvojnu pomoć.

Usledila je debata uglavnom vezana za pitanja vezana za pristupanje Srbije STO. Dogovoreno je da radna podgrupa za poglavlje 30 pruži pomoć pregovaračkom timu, i da se u tom smislu uskladi poruka koja se šalje javnosti. Takođe, dogovoreno je da se članovi radne grupe bolje koordiniraju i imaju jedinstven nastup u medijima o temi. Programski savet Nacionalnog konventa će takođe pripremiti predlog zahteva za Ministarstvo poljoprivrede za reviziju Zakona o genetički modifikovanim proizvodima, kako bi se prevazišle prepreke za učlanjivanje Srbije u STO.

Add Comment