Uncategorized @sr    Da li je država spremna da zaštiti novinare?

Da li je država spremna da zaštiti novinare?

26. mart 2018. godine

Sastanak su otvorili Nataša Dragojlović, koordinatorka NKEU, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa i koordinatorka Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Milan Antonijević izvršni direktor Yucom-a i koordinator Radne grupe za Poglavlje 23, kao predstavnik Kuće ljudskih prava.

Nataša Dragojlović je istakla da su trenutno sve reforme „u senci“ Briselskih pregovora Beograda i Prištine, a da najveći problemi postoje u oblasti slobode medija. „Ono što nas sada čeka, je redovan Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije, koji bi trebalo da bude objavljen u aprilu. On će pokazati koliki je napredak Srbija ostvarila u procesu sprovođenja reformi“, istakla je Dragojlović.

O trenutnoj situaciji u Srbiji po pitanju slobode medija i izražavanja, bezbednosti novinara, praksi i primeni postojećih mera govorili su i Ilir Gaši ispred Fondacije Slavko Ćuruvija i Stevan Ristić iz Nedeljnika „Vreme“. Oni su podvukli da je primetna tendencija pogoršanja stanja po pitanju bezbednosti novinara. Iznet je zabrinjavajući podatak iz NUNS-ove baze podataka, da je od početka 2018. godine zabeleženo čak 23 napada na novinare. Od 2014. godine kada je usvojen set medijskih zakona i primećen napredak u ovoj oblasti, svake naredne godine broj napada na novinare je drastično rastao.

Na sastanku je bilo reči i o Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara koja je formirana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i udruženja novinara. Za prethodnih godinu dana, održano je samo 5 sastanaka što je nedovoljno za efikasno funkcionisanje ovog tela.

Maja Stojanović je podsetila na neophodnost postojanja preduslova za rad Grupe za bezbednost novinara , kao što su Poslovnik o radu, Sekretarijat, odgovorno lice i pravni mehanizmi kako bi Grupa mogla da vrši svoju funkciju.

Poziv za sastanak upućen je i predstavnici relevantnih državnih institucija koji se nisu odazvali pozivu i time još jednom pokazali nezainteresovanost i nerazumevanje države za pitanja bezbednosti novinara.

Sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na temu “Mehanizmi zaštite novinara” održan je 26. marta 2018. godine u Narodnoj skupštini RS, a prisustvovalo je više od četrdeset novinarskih i medijskih udruženja iz cele Srbije.

Preuzeto sa sajta Građanskih inicijativa.

Add Comment