Uncategorized    Da li je država spremna da zaštiti novinare?

Da li je država spremna da zaštiti novinare?

26. mart 2018. godine

Sastanak su otvorili Nataša Dragojlović, koordinatorka NKEU, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa i koordinatorka Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Milan Antonijević izvršni direktor Yucom-a i koordinator Radne grupe za Poglavlje 23, kao predstavnik Kuće ljudskih prava.

Nataša Dragojlović je istakla da su trenutno sve reforme „u senci“ Briselskih pregovora Beograda i Prištine, a da najveći problemi postoje u oblasti slobode medija. „Ono što nas sada čeka, je redovan Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije, koji bi trebalo da bude objavljen u aprilu. On će pokazati koliki je napredak Srbija ostvarila u procesu sprovođenja reformi“, istakla je Dragojlović.

O trenutnoj situaciji u Srbiji po pitanju slobode medija i izražavanja, bezbednosti novinara, praksi i primeni postojećih mera govorili su i Ilir Gaši ispred Fondacije Slavko Ćuruvija i Stevan Ristić iz Nedeljnika „Vreme“. Oni su podvukli da je primetna tendencija pogoršanja stanja po pitanju bezbednosti novinara. Iznet je zabrinjavajući podatak iz NUNS-ove baze podataka, da je od početka 2018. godine zabeleženo čak 23 napada na novinare. Od 2014. godine kada je usvojen set medijskih zakona i primećen napredak u ovoj oblasti, svake naredne godine broj napada na novinare je drastično rastao.

Na sastanku je bilo reči i o Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara koja je formirana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i udruženja novinara. Za prethodnih godinu dana, održano je samo 5 sastanaka što je nedovoljno za efikasno funkcionisanje ovog tela.

Maja Stojanović je podsetila na neophodnost postojanja preduslova za rad Grupe za bezbednost novinara , kao što su Poslovnik o radu, Sekretarijat, odgovorno lice i pravni mehanizmi kako bi Grupa mogla da vrši svoju funkciju.

Poziv za sastanak upućen je i predstavnici relevantnih državnih institucija koji se nisu odazvali pozivu i time još jednom pokazali nezainteresovanost i nerazumevanje države za pitanja bezbednosti novinara.

Sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na temu “Mehanizmi zaštite novinara” održan je 26. marta 2018. godine u Narodnoj skupštini RS, a prisustvovalo je više od četrdeset novinarskih i medijskih udruženja iz cele Srbije.

Preuzeto sa sajta Građanskih inicijativa.

Add Comment