Aktuelno    Dan Evrope – Poziv na solidarnost i saradnju
saopstenje

Dan Evrope – Poziv na solidarnost i saradnju

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji obaveštava javnost da otkazuje planirane događaje i javne skupove povodom obeležavanja 9. maja – Dana Evrope, zbog talasa tragičnih događaja koji su zadesili Srbiju.

Dan Evrope pre godinu dana, i Srbija je, poput svih drugih evropskih država dočekala pod utiskom početka agresije na Ukrajinu i solidarnosti sa njenim građanima. Bila je ovo godina u kojoj je Srbija dobila šansu da potvrdi svoju evropsku orijentaciju i spremnost da u vrednosnom smeru, deluje poput punopravne članice Evropske unije. Tu priliku Srbija još uvek nije iskoristila. Pored zastoja u usklađivanju sa spoljnom politikom EU, Srbija se ne usredsređuje na suštinske reforme društva u oblastima demokratije i vladavine prava koje predstavljaju srž i najveću dobrobit procesa evropskih integracija.

Pozivamo odgovorne da se u narednom periodu usredsrede na jačanje institucija i time omoguće jačanje poverenja građana u iste; da grade konsenzus o daljem razvoju društva u okviru evropskih vrednosti u kojima neće biti mesta nasilju i u kojem će se svi građani osećati zaštićeno. Pozivamo državne institucije da traže podršku organizacija civilnog društva u zemlji, ali i Evropske unije i njenih država članica koje imaju iskustva u suočavanju sa kolektivnim traumama.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva, koja okuplja više od 800 organizacija civilnog društva, i zastupa interese građana u svim fazama procesa evropskih integracija.