Uncategorized @sr    Danijelson u dijalogu sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji o učešću civilnog društva u procesu pregovora

Danijelson u dijalogu sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji o učešću civilnog društva u procesu pregovora

19. mart 2015. godineGeneralni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Kristijan Danijelson, koji je u zvaničnoj poseti Srbiji, sastao se juče sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Tema sastanka bila je inkluzivnost procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i učešće civilnog društva. Koordinatorka Nacionalnog konventa, Nataša Dragojlović, predstavila je strukturu Konventa i mehanizme koordinacije i najavila skoro izdavanje knjige preporuka za unapređenje procesa pregovora.

O komunikaciji i saradnji sa relevantnim državnim organima sa Danijelsonom su razgovarali koordinatori Radnih grupa Konventa koje prate pregovore u Poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost), čije se otvaranje očekuje među prvima.

Tokom razgovora bilo je reči o odnosu građana prema reformama i stepenu razumevanja državne administracije, kao i o izazovima pred kojima će se naći čitavo društvo.

Danijelsonova poseta je još jedna potvrda podrške Evropske unije koju Nacionalni konvent o EU uživa kao najobuhvatnija platforma učešća civilnog društva u procesu integracije Srbije. Delegacija Evropske unije u Srbiji učestvovaće na drugoj Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa zakazanoj za početak aprila.

Sastanku u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji su, pored Danijelsona, Kristosa Makridisa, zamenika šefa Odeljenja za Srbiju, Frejka Janmata i Jelene Aleksić iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, prisustvovali i Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koordinatorka Radne grupe koja prati Poglavlje 24, Milan Antonijević iz Kuće ljudskih prava, koordinator Radne grupe za Poglavlje 23, Marko Malović sa Instituta ekonomskih nauka, koordinator Grupe za Poglavlje 16 Oporezivanje, Violeta Jovanović, Ana Knežević Bojović i Jelena Bojović iz NALEDA, koordinatorka Grupe za Poglavlje 8 Politika konkurencije i Ivana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Informacije: Ivana Lazarević, 011/3640-174

Add Comment