Uncategorized @sr    Do sada održan 21 skrining u 11 poglavlja

Do sada održan 21 skrining u 11 poglavlja

08.04.2014

Od 25. septembra 2013. godine, kada je u Briselu otvoren prvi skrining za Poglavlje 23 posvećeno Pravosuđu i osnovnim pravima, do 4. aprila 2014. godine, kada je razmatrano Poglavlje 26 o Obrazovanju i kulturi, održan je ukupno 21 skrining. Broj održanih eksplanatornih skrininga je 14, a biletaralnih sedam.

Do kraja marta 2015. godine, kada se očekuje da će biti okončana faza skrininga, biće organizovano još 49 sastanaka za preostalih 24 poglavlja.

Skrining je proces analitičkog pregleda i ocene usklađenosti nacionalnog zakonodavstva države kandidata s pravnim tekovinama Evropske unije i sprovodi se posebno za svako od 35 pregovaračkih poglavlja u dve faze.

Najpre počinje tzv. eksplanatornim skriningom kada Evropska komisija predstavlja državi kandidatu pravne tekovine podeljene u pregovaračka poglavlja. Nakon toga, kroz tzv. bilateralni skrining procenjuje se nivo usklađenosti pravnog sistema države kandidata sa pravnim sistemom EU i utvrđuje šta je sve potrebno uraditi da bi se ostvarila usaglašenost sa pravnim tekovinama EU do trenutka stupanja u punopravno članstvo. Evropska komisija će nakon skrininga za svako od poglavlja sačiniti izveštaj, koji će sadržati merila za otvaranje pregovora u tim oblastima.

Jedna od osnovnih svrha skrininga jeste utvrđivanje razlike koja postoji, u svakom od pregovaračkih poglavlja, između zakonodavstva države kandidata i pravnih tekovina EU. Nakon te analize od države kandidata se očekuje da pokaže hoće li moći u celini da prihvati pravne tekovine EU u određenom poglavlju i uskladi uočene razlike u zakonodavstvu ili ima nameru da zatraži određene prelazne periode kako bi u potpunosti uskladila i primenila zakonodavstvo.

Pogledajte tabelu održanih skrininga.

Izvor: seio.gov.rs

Add Comment