Uncategorized @sr    EK povoljno o skriningu srpskog zakonodavstva za slobodan protok robe

EK povoljno o skriningu srpskog zakonodavstva za slobodan protok robe

9. septembar 2014. godine

Evropska komisija je na skriningu 9. septembra u Briselu povoljno ocenila ugrađivanje propisa Evropske unije o slobodnom protoku robe u srpsko zakonodavstvo, što vodi bržem i lakšem plasmanu srpske robe na tržište EU i obrnuto, a bitno je za konkurentnost srpske privrede, izjavila je pomoćnica srpskog ministra trgovine Jelena Popović. Sloboda kretanja robe je obuhvaćena poglavljem 1 u pregovorima o članstvu u EU.

“Kada se ovaj krajnje složeni postupak usaglašavanja srpskog zakonodavstva s pravnom tekovinom dovrši, a oko 60% direktiva EU je već uneto u naše propise, srpski i izvoznici iz EU će moći bez barijera da plasiraju svoje proizvode“ naglasila je Jelena Popović posle prvog dana skrininga za Poglavlje 1- Slobodan protok robe.

„Procedura izvoza i uvoza će biti veoma olakšana, a proizvođači i strani ulagači u Srbiju će biti u prilici da proizvode i izvoze po novim standardima i tehnologijama, što je preduslov za slobodnu trgovinu bezbednih proizvoda Srbije i EU“, istakla je Jelena Popović.

Pomoćnica srpskog ministra trgovine je objasnila da je Srbija postavila pravni okvir za slobodan promet proizvoda, kao preduslov za konkurentnost srpske privrede i izvoza na jedinstvenom unutrašnjem tržištu EU, koje je temelj evropske integracije.

Srpske vlasti su na tom polju, navela je Jelena Popović, već usvojile neke ključne zakone, institucije su značajno unapređene, poput standardizacije kojom se u Srbiju prenose evropski standardi i nove tehnologije.

Uveliko se odmaklo, dodala je ona, i u ugrađivanju evropskih direktiva, što znači da će srpski pravilnici sadržavati iste zahteve za proizvode kao u EU, pa će takvi proizvodi biti mnogo lakši za plasman na tržište Unije i biti konkurentni.

Eksplanatroni skrining za poglavlje 1 održan je od 17 do 20. juna 2014. u Briselu.

U oblasti slobode kretanja robe postoji preko 2.000 evropskih pravnih akata, a članovi ove pregovaračke grupe su predstavnici: Instituta za standardizaciju Srbije, Akreditacionog tela Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministartsva zdravlja, Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija.

Članovi pregovaračke gupe su i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, RATEL-a, Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: EurAktiv

Add Comment