Uncategorized @sr    Evropski parlament podstiče evropske integracije Balkana

Evropski parlament podstiče evropske integracije Balkana

7. avgust 2014. godine

Evropski parlament podsticaće zemlje Balkana na jačanje njihovog procesa evropskih integracija uprkos protivljenju od strane novih partija skeptičnih u odnosu na EU, kažu stručnjaci.

U novom parlamentu, krajnje desne političke stranke koje se protive evropskim integracijama, poput grčke Zlatne zore, osvojile su 141 od ukupno 751 mandata.

Pitanje je kako će se politika ekspanzije EU dalje razvijati, izjavio je Risto Nikovski, bivši makedonski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Uloga Evropskog parlamenta u odnosu na EU ranije je bila minimalna. Međutim, s nedavnim izmenama, ta uloga je ojačana, iako još uvek nije dovoljna (za značajno odstupanje),“ izjavio je Nikovski.

Mandat Evropskog parlamenta trebalo bi da bude takav da se ubrzaju evropske integracije, a ne da se podstiče letargija, kaže Goran Ilić, profesor međunarodne politike na Državnom univerzitetu u Bitolju.

„To je zato što sve zemlje zapadnog Balkana nastavljaju s intenziviranjem odnosa sa zemljama EU i sa Unijom u celini. Struktura parlamenta može varirati, ali vrednosti EU su trajne,“ izjavio je Ilić za SETimes. Podrška proširenju EU pod istim uslovima kao i za Hrvatsku ostaje glavni cilj, kaže Andrea Feldman, član Stranke održivog razvoja hrvatskog predsedništva koja je zastupljena u Evropskom parlamentu.

„U saradnji s drugim parlamentarcima iz redova Zelenih, mi ćemo raditi na približavanju svih zemalja regiona, te ćemo ih podržati savetom i iskustvom koje smo dobili u procesu pristupanja i saradnjom na reformama,“ kaže Feldman za SETimes.

Održavanje zamaha kod pristupanja EU važno je isto koliko je za Srbiju bilo važno da još 2008. uspostavi obavezujuće odnose s EU, kaže Tibor Moldvai, šef Centra za euroatlantske studije iz Beograda. „Potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uspostavljena je institucionalna struktura za politički dijalog između EU i Srbije,“ izjavio je Moldvai za SETimes.

Moldvai je dodao da nije moguće da novi parlament značajno izmeni proces evropskih integracija, ali se njegova proširena ovlašćenja moraju uzeti u obzir kad je u pitanju rad Evropskog saveta. „Međutim, čak i ako parlament odobrava odluke Evropskog saveta o pristupanju novih država-članica, on nema velikog uticaja na tok pregovora, gde je glavna uloga još uvek na državama-članicama EU i na Evropskoj komisiji,“ izjavio je on.

Moldvai je također izjavio da je ravnoteža moći u parlamentu više-manje ostala ista, te da bi se s obzirom na to daljnja podrška učlanjivanju zemalja Balkana u EU trebala uskoro očekivati.

Stručnjaci kažu da vlade nastavljaju sa svojim reformama, posebno s usklađivanjem zakonodavstva s propisima EU.

„Sve političke stranke u Crnoj Gori su na primer za podvlačenje puta ka EU kao najvažnijeg puta za zemlju. Očekujem da će institucije EU nastaviti pružati pomoć i podršku Crnoj Gori, posebno u domenu ljudskih prava i sigurnosti,“ izjavio je Alekdandar Dedović, izvršni direktor nevladine organizacije „Alfa centar“ iz Nikšića, za SETimes.

Izvor: SETimes.com

Add Comment