Uncategorized @sr    Evropski socijalni fond podstiče zapošljavanje i socijalne inovacije

Evropski socijalni fond podstiče zapošljavanje i socijalne inovacije

11. decembar 2014. godine

Ulaskom u EU, Srbiji će na raspolaganju biti značajna sredstva u okviru Evropskog socijalnog fonda, a važno je da se administracija, oni koji će koristiti ta sredstva i učestvovati u projektima na vreme pripreme kako bi se ona iskoristila na najbolji mogući način, rečeno je danas na konferenciji organizovanoj u okviru TAIEX programa Evropske komisije, a u sklopu pregovora o pristupanju Srbije EU.

Strukturalni fondovi EU, uključujući Evropski socijalni fond, imaju za cilj, između ostalog i da utiču na razvoj privrede jedne zemlje, rekao je šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Hoze Antonio Gomes Gomes na konferenciji „Pripreme za Evropski socijalni fond“.

Cilj Evropskog socijalnog fonda do sada je bio zapošljavanje što većeg broja ljudi i obezbeđivanje boljih uslova za radnike, rekao je Gomes Gomes.

Prema njegovim rečima glavni ciljevi ovog fonda u periodu od 2014-2020 su ulaganje u sve regione podjednako, da se pažnja usmeri na sektore rasta, ekonomske i infrastrukturne projekte, podstakne zapošljavanje i socijalne inovacije.

Evropski socijalni fond će nastojati da pomogne i odgovori na sve probleme mladih, socijalne izazove i rešavanje socijalne neravnoteže, a među njegovim ciljevima biće i uticaj na mobilnost radne snage, unapređenje zdravlja na radu, suzbijanje i borbu protiv siromaštva.

Što se tiče Srbije, važno je da postoje relevantni nacionalni planovi i strategije za smanjenje socijalne isključenosti i siromaštva, kao i da se obezbedi njihova implementacija, rekao je Gomes Gomes.

Konferencija je organizovana u okviru TAIEX programa Evropske komisije, a u sklopu pregovora o pristupanju Srbije EU.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Add Comment