Uncategorized @sr    Formirana Radna grupa NKEU za Poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbednost

Formirana Radna grupa NKEU za Poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbednost

31. jul 2014. godine

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja prati pregovore u poglavlju 24 Pravda, sloboda i bezbednost, zvanično je oformljena na konstitutivnoj sednici održanoj 18. jula 2014. godine. Organizacije i pojedinci okupljeni u ovoj Radnoj grupi će doprineti procesu pregovora Srbije sa EU kroz formulisanje predloga za unapređenje politika u oblastima slobode, bezbednosti i pravde. Koordinator radne grupe je Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Članice Radne grupe za poglavlje 24 su se usaglasile o prioritetima rada u narednom periodu kao i o principima učešća u procesu pregovora – ključni su transparentnost i javnost u radu, inkluzivnost i informisanje javnosti. Radna grupa će formulisati zaključke, preporuke i mišljenja i prosleđivati ih državnim institucijama uključenim u tok pregovora. Kako bi javnost bila bolje informisana, članice radne grupe će pokrenuti i Bilten o pravdi, slobodi i bezbednosti. Ova publikacija će približiti politike koje pokriva Poglavlje 24, a od čije primene direktno zavisi bezbednost i sigurnost svih građana Srbije.

Ova radna grupa će održati sastanak sa predstavnicima državnog pregovaračkog tima za ovo poglavlje, uključujući i šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanju Miščević, kao i novoimenovanog državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova koji će biti glavni pregovarač u ovoj oblasti. Sastanak će biti održan početkom avgusta ove godine. Tema će biti predstavljanje izveštaja sa skrininga za poglavlje 24 koji je Evropska komisija dostavila Srbiji kao detaljnu analizu stanja u ovim oblastima uz preporuke o merama koje treba preduzeti.

Članovi Radne grupe za poglavlje 24, pored BCBP, su Beogradski centar za ljudska prava, Centar za evropske politike, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za razvoj građanskog društva Protecta, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Društvo sudija Srbije, Grupa 484, Južne vesti, Praxis, Udruženje tužilaca Srbije i Viktimološko društvo Srbije.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji predstavlja stalno telo u okviru kojeg se vodi tematski struktuirana debata o pristupanju Srbije Evropskoj uniji između predstavnika dražvne administracije, političkih partija, nezavisnih tela, nevladinih organizacija, stručnjaka, privrede, sindikata i profesionalnih organizacija. Formiranje 21 radne grupe Nacionalnog konventa, u maju ove godine iniciralo je više od 20 najistaknutijih organizacija civilnog društva kako bi pratile tok pregovora i sprovođenja reformi u oblastima iz 35 pregovaračkih poglavlja.

Kontakt: Bojan Elek, bojan.elek@bezbednost.org

Add Comment