Saopštenje    Godišnji izveštaj o napretku uručen Nacionalnom konventu

Godišnji izveštaj o napretku uručen Nacionalnom konventu

Ambasador EU u Srbiji, gospodin Emanuele Žiofre uručio je Nacionalnom konventu Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije. Koordinatorka, Nataša Dragojlović prihvatila je izveštaj u ime Nacionalnog konventa i ambasadoru uručila Knjigu preporuka kao glavni proizvod monitoring aktivnosti Konventa.

Gospođa Dragojlović je izrazila zahvalnost na prilici da poželi dobrodošlicu gospodinu Žofreu u prostorijama Sekretarijata  Konventa.

Posetom ambasadora Žiofrea Konventu ponovo je, u procesu pristupanja EU, naglašen značaj civilnog društva okupljenog u Konventu.

Ambasador Žiofre je ponovio na sastanku da izveštaj predstavlja iskrenu i činjeničnu ocenu napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje akcije. Zahvalio se svim akterima civilnog društva što su doprineli izveštaju svojim uvidima i ocenama.

„Civilno društvo mora da ima ključnu ulogu u demokratskom društvu i važno je kako bi se teme evrointegracija održale visoko na agendi“, rekao je dodavši: „Nacionalni konvent o EU ne samo da ima važnu ulogu javnog nadzora već takođe daje suštinsku analizu svih pitanja u pregovaračkim poglavljima, analizu koja je od velike koristi i vladi Srbije i institucijama Evropske unije, uključujući Delegaciju EU. Srbija treba da nastavi i da ubrza i produbi reforme koje se tiču nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija, procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima i borbe protiv organizovanog kriminala“. Zaključio je: „Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom je ključan i odrediće ukupan tempo pregovora o pristupanju.“

Koordinatori radnih grupa NKEU osvrnuli su se na izveštaj iz ugla poglavlja koja prate. Oni su predstavili stavove radnih grupa u pogledu vladavine prava, političkih kriterijuma, ekonomije i održivog razvoja.

Predstavnici Nacionalnog konventa smatraju da je ovogodišnji izveštaj manje oštar od prethodnih i da je kao takav dobar motiv za Srbiju da ubrza proces evropskih integracija.

Add Comment