Uncategorized @sr    Grčka nudi tehničku pomoć u pregovorima

Grčka nudi tehničku pomoć u pregovorima

18.02.2014

Predsednik Vlade Republike Srbij,e Ivica Dačić, izjavio je danas da će Srbija učiniti sve kako bi što pre ispunila sve tehničke uslove i kriterijume u smislu osposobljenosti njenih kapaciteta za članstvo u EU i time ostvarila cilj da 2020. godine postane članica EU.

Dačić je nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Grčke, Evangelosom Venizelosom, na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da Srbija ne zaostaje u procesu evrointegracija, kao i da predstojeći parlamentarni izbori ne ometu ono što Srbija treba da učini na putu ka EU, odnosno sprovede reforme i sporazume postignute u dijalogu s Prištinom.On je istakao da Srbija ima cilj da to bude do 2018. godine, a da 2020. godine računa na ulazak u Evropsku uniju.Venizelos, koji je i predsedavajući Savetu ministara EU, naglasio je da će početak pregovora i ulazak Srbije u EU biti od ključnog značaja za stabilnost zapadnog Balkana.

On je iskazao zadovoljstvo zbog toga što su pristupni pregovori Srbije formalno počeli 21. januara, u vreme predsedavanja Grčke EU, kao i nadu da će naša zemlja 2020. godine postati članica EU.Venizelos je, takođe, obećao da će Grčka tokom predsedavanja EU učiniti sve da Srbija otvori što više pregovaračkih poglavlja kako bi pregovori što brže napredovali i naša zemlja mogla da se priključi EU do 2020. godine.On je podsetio na to da se pregovori ne odnose samo na politička, već i na tehnička pitanja, i poručio da je Grčka spremna da pruži Srbiji svu tehničku pomoć na njenom putu ka EU.Prema njegovim rečima, Grčka će i po isteku mandata predsedavajućeg EU nastaviti da čini sve da se ritam pregovora EU sa Srbijom zadrži na visokom nivou.Vlada Srbije, kako je ukazao, preduzela je hrabre korake radi postizanja stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.Dačić i Venizelos su istakli da Srbija i Grčka imaju izuzetno dobre i bliske odnose, a predsednik Vlade Srbije je, uz ocenu da je Grčka najveći prijatelj Srbije u EU, izrazio zahvalnost Atini na razumevanju i podršci koju je uvek pružala Beogradu.Oni su se, podsećajući na to da je Grčka treći direktni investitor u Srbiji, sa približno dve milijarde evra investicija, založili za dalje unapređenje privredne saradnje, kao i za traganje za zajedničkim interesima radi jačanja celog regiona.Venizelos je saopštio i da je postignut dogovor o tome da u drugoj polovini ove godine bude održan zajednički sastanak vlada dveju zemalja.Venizelos boravi u Srbiji u okviru posete regionu zapadnog Balkana, tokom koje će obići i Podgoricu, Sarajevo, Prištinu, Skoplje i Tiranu.Grčka, koja tradicionalno podržava napredak regiona zapadnog Balkana ka članstvu u EU, 1. januara ove godine preuzela je šestomesečno predsedavanje EU.

Audio zapis konferencije za novinare

Izvor: srbija.gov.rs

Add Comment