Uncategorized @sr    Han: Pregovori o članstvu neće biti usporeni

Han: Pregovori o članstvu neće biti usporeni

4. decembar 2014. godine

Izgledi za ulazak u EU, iako u narednih pet godina neće biti proširenja, podstiču zakasnele strukturne reforme i demokratizaciju u zemljama na putu ka EU, istakao je komesar EU za susedstvo i proširenje Johanes Han.

Evropski komesar je, upitan da li će zemlje Balkana na putu ka EU, posebno Srbija, biti razočarane što u idućih pet godina neće biti prijema, rekao da nijedna od tih zemalja neće biti spremna za ulazak u EU do 2019. i da to potvrđuju oktobarski izveštaji o napretku, prenosi Beta.

Međutim, to ne znači da usporavamo pregovore. Upravo suprotno. Uradiću sve što je u mojoj moći i EU

Johanes Han

će nastaviti da pruža svaku moguću vrstu podrške da u tim zemljama napreduju neophodne reforme„, istakao je Han.

Komesar EU rekao je da zemlje kandidati u procesu reformi treba pre svega da se koncentrišu na ekonomski sektor, ali poštujući princip „kvalitet iznad brzine“.

Cilj treba da bude da se zemlja tako dobro pripremi za pristupanje da proširenje stvara jasne prednosti za EU koje su vidljive građanima. Interesi EU moraju ponovo postati prioritet. Samo tako će se nabolje promeniti sada skeptičan stav u mnogim članicama„, rekao je Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju rekao je i da je važno da svaka zemlja Balkana definiše svoj tempo i dinamiku procesa pristupanja, dodajući da su izveštaji o napretku na putu ka EU ukazali na velike razlike među zemljama kandidatima.

Srbija i Crna Gora bez sumnje su ostvarile dobar napredak, ali u obe ima još mnogo oblasti, poput vladavine prava, gde je potrebno uložiti veće napore„, istakao je komesar Han.

Kada je reč o Makedoniji, kojoj Grčka blokira početak pristupnih pregovora zbog spora oko imena, Han je u intervjuu za Euraktiv Nemačka rekao da će iskoristiti dobre odnose koje ima sa Grčkom kako bi se preduzeli konkretni koraci za rešavanje problema.

U vezi s Turskom, Han je rekao da su pregovori s njom u obostranom interesu, ali da kompromisa neće biti i da Turska mora da poštuje evropske standarde u domenu slobode štampe, rodne ravnopravnosti i vladavine prava, ako želi da krene dalje ka EU.

Izvor: RTS

Add Comment