Uncategorized @sr    Han: Srbija diktira tempo procesa pristupanja EU

Han: Srbija diktira tempo procesa pristupanja EU

4. jun 2015. godine

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han kaže da tempo procesa pristupanja Evropskoj uniji diktira Srbija. Dodaje da su uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja jasni i nisu pokretna meta. Johanes Han je u intervjuu za portal Juropean Vestern Balkans rekao da smatra da ne postoji „ograničenje brzine“ te zato, kako navodi, uvek radije govori o „procesu“ nego o „pregovorima“, prenosi Tanjug.

„Tempo procesa diktira Srbija. Vlada Srbije sama postavlja ambiciozne datume, koje ja prepoznajem kao znak njihove snažne posvećenosti“, istakao je Han.

Evropski komesar je izrazio želju da prva poglavlja budu uskoro otvorena na čemu, kako kaže, radi zajedno sa predstavnicima srpske vlade.

Upitan da li ima novih uslovljavanja od strane zemalja članica EU, Han kaže da su „uslovi jasni i oni nisu pokretna meta“, te da su ih jednoglasno postavile sve zemlje članice EU i da su uključeni u pregovarački okvir koji je usvojen u decembru 2013. godine.

„Tamo je jasno navedeno da su to vladavina prava, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine, i njih bi se trebalo latiti na samom početku pregovaračkog procesa. Dosta toga je urađeno po ovom pitanju, ali još uvek nismo stigli do cilja“, ukazuje Han.

Prema njegovim rečima, službe EU trenutno procenjuju poslednje verzije akcionih planova Srbije koje se odnose na vladavinu prava, to jest poglavlja 23 i 24.

„Pod uslovom da je ostvaren paralelni napredak u preostalim pitanjima koja se odnose na implementaciju postignutih dogovora sa Prištinom, nadam se da ćemo prva poglavlja otvoriti ove godine“, ističe Han.

Govoreći o slobodi medija, evropski komesar ukazuje da je to osnovno pravo o kojem se ne može pregovarati i ključan uslov, te da ga zemlje kandidati moraju u potpunosti poštovati pre pristupanja EU.

Han podseća da je Evropska komisija u više navrata izrazila zabrinutost povodom pogoršanja uslova za slobodno izražavanje i nedostatka transparentnosti po pitanju vlasništva nad medijima u Srbiji.

„O ovome sam razgovarao sa predstavnicima Vlade Srbije nekoliko puta na način koji je bio otvoren, konstruktivan i pun poštovanja. Tako ćemo i nastaviti“, kaže Han i izražava uverenje da je poruka shvaćena.

Takođe, Han ukazuje na značaj rada zaštitnika građana i punog poštovanja nezavisnih tela, istakavši da nezavisne institucije i regulatorna tela imaju suštinsku ulogu u obezbeđivanju odgovornosti izvršne vlasti u svakoj funkcionišućoj demokratiji.

„Važno je da svi delovi vlade sarađuju sa zaštitnikom građana i ostalim regulatornim telima. Ovo je značajan element u implementaciji Vladinog Akcionog plana za poglavlje 23. To je poruka koju šaljem svim svojim sagovornicima u Beogradu“, navodi Han.

Evropski komesar izražava zadovoljstvo što se nakon njegove nedavne posete Beogradu dogodio sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i zaštitnika građana Saše Jankovića, kao i nadu da će to obeležiti novi početak u odnosima između države i nezavisnih institucija.

Evropski komesar je u intervjuu za podsetio da se tokom posete Beogradu sastao i sa liderima opozicije u Srbiji i predočio da opozicija igra veoma važnu ulogu u demokratskom procesima.

„Međupartijski konsenzus je krucijalan za uspešan proces transformacije, koji mora obuhvatiti celo društvo“, zaključuje Han.

Izvor: RTS

Add Comment