Uncategorized @sr    Han: U narednim nedeljama otvaranje nekog od poglavlja

Han: U narednim nedeljama otvaranje nekog od poglavlja

20. novembar 2014. godine

Prva poseta Beogradu novog evropskog komesara za politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanesa Hana protekla je u znaku podrške procesu pristupanja Srbije EU i reformama na tom putu, dok je komesar pokazao izvesno razumevanje za osetljivo pitanje usklađivanja Srbije sa odlukama EU o Rusiji. Han je rekao da bi narednih nedelja moglo biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Uniji, ali da su važne i pripreme za otvaranje pregovora. Poseta Hana Srbiji, kao prva njegova poseta nekoj zemlji u procesu proširenja od stupanja na novu dužnost 1. novembra, značajna je i kao signal regionu da EU ne odustaje od politike proširenja, iako u narednih pet godina, tokom mandata nove Evropske komisije, neće biti prijema novih članica.

Han je posle razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da je siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Uniji. On je ipak rekao da je „formalno otvaranje pregovora jedno“, ali da je važno kako se koristi vreme u pripremama za otvaranje pregovora.

„Siguran sam da u narednih nekoliko nedelja možemo otvoriti neko od poglavlja. Otvaranje poglavlja je formalan čin, ali mi već pregovaramo, a važnije je kako se zemlja priprema za taj proces“, kazao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je rekao da EU ima interes da otvori prvo poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost, „na osnovu lekcija koje je izvukla iz prošlosti“, a zatim bi mogla biti otvorena poglavlja 31 o spoljnoj politici i bezbednosti ili 32 o finansijama.

Vučić je rekao da od komesara nije 20. novembra tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma.

„Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24“, kazao je Vučić i ponovio, da za razliku od nekih dugih zemalja, Srbija želi da najateža poglavlja u budu otvorena na početku pregovora.

Pored poglavlja 23 i 24 koja, prema novom pristupu EU proširenju, moraju da se među prvima otvore i poslednjima zatvore, u slučaju Srbije prioritet će imati i poglavlje 35 o odnosima sa Kosovomu okviru koga će se pratiti primena dosadašnjih sporazuma koji su sklopljeni i dalji koraci u dijalogu Beograd-Priština. Taj dijalog je za sada u zastoju jer u Prištini nije još formirana nova vlada, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić je nakon razgovora sa Hanom rekao da Srbija „neće moći da ide mnogo dalje“ u pregovorima sa Prištinom ako Priština „nastavi da pregovara (sa Beogradom) kao nezavisna država“.

Prema Nikolićevim rečima, „Srbija bi morala da nađe drugog predsednika i predsednika Vlade koji bi bili spremni da razgovaraju sa Prištinom kao sa nezavisnom državom“ i time gaze Ustav.

Povodom medijskih napisao o tome da je Nemačka jedina zemlja EU koja blokira otvaranje prvog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, Johanesu Hanu je postavljeno pitanje ima li šanse da se Nemačka ubedi da promeni stav, na šta je on rekao: „Najbolje ubeđivanje je realizacija onog što je dogovoreno, pa da otvaramo poglavlja“.

O Rusiji uzdržano

Han nije insistirao na pitanju usklađivanja na spoljnopolitičkom planu sa EU u razgovoru sa Vučićem, a nakon sastanka je rekao da je pratio izjave srpskog premijera o politici zemlje i da razume stav Srbije budući da ona ima posebne odnose s Rusijom i da sada nije članica Unije.

„Ovo je jedan od razloga zašto Srbija treba da bude član EU jer kada ste član onda učestvujete i u procesu donošenja odluka“, kazao je komesar.

Vučić je rekao da je s komesarom otvoreno govorio o pitanju odnosa s Rusijom, ponavljajući da se Srbija „ima samo jednu politiku“ i da se „ne dodvorava nikome“.

Evropski komesar za proširenje je rekao, posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da „u ovom trenutku“ nema pritiska na Srbiju da se „potpuno uskladi sa politikom EU“ i uvede sankcije Rusiji, ali je dodao da je usklađivanje – deo pregovaračkog postupka.

„Situacija je kakva jeste, i Evropska unija će očekivati da Srbija postepeno uskladi svoju spoljnu politiku (sa politikom Unije), ali za to je potrebno vreme“, rekao je Han u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nikolićem.

Zvaničan stav Srbije je da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali da se neće pridružiti sankcijama EU protiv Rusije zbog posebnih političkih, ekonomskih i energetskih odnosa sa tom zemljom.

Članstvo u EU strateški cilj Srbije

Vučić je ponovio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom da je strateški cilj Srbije članstvo u EU. „To je naš strateški cilji i to je tip društva koje smo izabrali. Hoćemo da budemo uređena zemlja i na tome radimo“, rekao je premijer, dodavši da je Srbija spremna da uradi sve kako bi unapredila demokratski sistem.

Han je rekao da je „cilj uvođenje Srbije u EU, ali i priprema zemlja kako bi odmah na početku, od prvog dana priključenja, bila njen puni član“. „EU i mene lično treba videti kao partnere na tom putu“, dodao je komesar, najavljujući da će narednih godina „naporno raditi“ kako bi „uveo Srbiju u evropsku porodicu“.

Han je najavio da će u Srbiji organizovati investitorske konferencije, kako bi podstakao strane privrednike da ulažu, ukazujući da je za privlačenje investicija potrebno uređeno zakonodavstvo, antikorupcijske mere i drugi uslovi radi stvaranja povoljne ekonomske klime.

Han se u Beogradu sastao i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković, ministrom pravde Nikolom Selakovićem kao i sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Evropski komesar će nakon Srbije posetiti Crnu Goru 21. novembra.

Izvor: EurAktiv

Add Comment