Uncategorized @sr    Istraživanje javnog mnenja: Stabilna većinska podrška građana članstvu Srbije u EU

Istraživanje javnog mnenja: Stabilna većinska podrška građana članstvu Srbije u EU

1. decembar 2104. godine

Većina građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, opšti stav o EU je generalno pozitivniji a svest građana o pomoći koju EU pruža Srbiji u porastu, najpre zbog većeg prepoznavanja pomoći koju je Unija pružila tokom majskih poplava i u obnovi poplavljenih područja, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja „Stavovi građana Srbije prema EU integracijama“.

istraživanje

Istraživanje, koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medium Gallup od 24. do 30. septembra 2014. godine, pokazalo je da 57 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU. Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode – bolja budućnost, prosperitet (42 odsto), bolji standard (41 odsto), bolje šanse za zaposlenje (32 odsto). Oni koji su protiv članstva, pored brige o pogoršanju standarda, kao glavne razloge navode pritiske i uslovljavanje, povećanje siromaštva i lošiji standard, kao i gubitak nacionalnog identiteta. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je ove rezultate „ohrabrujućim“. „Veoma nam je važno mišljenje običnih građana o pristupanju Srbije Evropskoj uniji“, rekao je Devenport.

Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji bio održan danas, „za“ bi glasalo 53 odsto ispitanika, dok bi „protiv“ bilo 28 odsto. Očekivanja da će život biti bolji, ali i početak pregovora u januaru 2014, podstakli su građane pa bi 70 odsto njih izašlo na referendum. Poljoprivreda je po mišljenju 62 odsto građana prva na listi prioriteta za pomoć Evropske unije, a slede zdravstvo (42 odsto) i razvoj siromašnih regiona što je navelo 40 odsto građana. Među građanima Srbije je porasla svest o programima pomoći Evropske unije, najpre zbog prepoznavanja podrške koju je EU uputila Srbiji tokom poplava u maju ove godine. Više od trećine građana – 38 odsto – navelo je da je EU međunarodni partner koji je najviše pomogao Srbiji u borbi protiv poplava u maju. Na pitanje koji međunarodni partner najviše pomaže u obnovi i saniranju posledica poplava, najveći broj građana – 35 odsto – rekao je da je to EU. Istraživanje je pokazalo i da građani centralnozapadne i jugoistočne Srbije češće navode pomoć EU u rešavanju posledica poplava.

„Za proteklih desetak godina je EU izdvojila skoro tri milijarde evra kao pomoć Srbiji. Ukupno su Evropska komisija i članice EU

bespovratna pomoć

daleko najveći donatori Srbije“, rekao je Devenport. On je ukazao na trend da sve manji broj građana Srbije ima percepciju da Rusija pruža Srbiji najveću pomoć, ali da „to nije dovoljno“. „Građani su sve svesniji prisustva fondova EU, naročito što se tiče uloge u borbi protiv posledica majskih poplava. U toj borbi je EU pružila najveću pomoć“, rekao je Devenport i dodao da je, „ne samo u toj oblasti već i u svim drugim Brisel verovatno najveći partner Srbije“.

Sredinom maja, kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, Evropska unija odmah je ponudila pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite i izdvojila iz svog budžeta 80 miliona evra bespovratne pomoći za projekte obnove u opštinama pogođenim poplavama. Od te sume 30 miliona evra preusmereno je iz IPA fondova i već se koristi kroz program obnove, dok će 50 miliona biti na raspolaganju početkom 2015. godine. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.241 punoletnog ispitanika, intervjuom „licem u lice“.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Add Comment