Uncategorized @sr    Izveštaj sa sednice radne grupe Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo

Izveštaj sa sednice radne grupe Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo

18. jul 2014. godine

U petak, 18. jula 2014. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održana je konstitutivna sednica radne grupe koja se bavi poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Ribarstvo. Više od 30 članova radne grupe se okupilo na ovom sastanku koji je održan sa idejom da se članovi radne grupe međusobno upoznaju i u zajedničkom dijalogu definišu elemente budućeg rada ove radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU). Koordnaciju rada radne grupe obavljaju Dragan Roganović- Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ivan Knežević- Evropski pokret u Srbiji.

Sednica RG Poljoprivreda

Galerija

Na samom početku prisutne je pozdravila Nataša Dragojlović koordinatorka NKEU koja je predstavila strukturu i aktivnosti Nacionalnog konventa kao platforme za uključivanje predstavnika civilnog društva u proces pregovora sa EU. Nakon uvodnog izlaganja svi prisutni članovi radne grupe su predstavili svoje organizacije/asocijacije iz kojih dolaze i izneli svoja očekivanja i viđenja budućeg rada RG Poljoprivreda NKEU. Koordinatori radne grupe Dragan Roganović i Ivan Knežević izrazili su svoje veliko zadovoljstvo što je radna grupa okupila reprezentativne pojednice, organizacije, institute i predstavnike poljoprivrednih proizvođača i ujedno pozvali članove da daju predloge za dalje proširenje ove radne grupe.

Kako bi se članovima radne grupe što bliže predstavio sadašnji presek stanja po pitanju pregovora sa Evropskom unijom u ovim poglavljima, sastanku je pristustvovao i Dragan Mirković, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, odeljenja za ruralni razvoj. On je predstavio strukturu pregovaračke radne grupe za poglavlje poljoprivreda kao i najbitnije sadržaje procesa pregovora u ovom poglavlju. Takođe u posmatranim oblastima je dao i određene smernice prisutnima o pitanjima koja će naročito biti od važnosti u ovim poglavljima kako proces pregovora bude napredovao.

Po mišljenju gospodina Mirkovića, pored toga što postoji neophodnost da se uspostavi Integrisani sistem upravljanja i kontrole u agrarnim plaćanjima, ovaj parametar može biti i benchmark (merilo za otvaranje/zatvaranje poglavlja) za ovo poglavlje. Od njega će u velikoj meri zavisiti transfer sredstava iz fondova u naš bužetski sistem kao i kontrola trošenja. Takođe je uputio prisutne na važnost IPARD programa za koji je rekao da služi kao svojevrstan trening gde Republika Srbija pokazuje koliko je spremna da uloži u članstvo u Evropsku uniju kao i da će od uspostavljanja tog sistema zavisiti i kvalitet članstva, samim tim i apsorpscija sredstava koja budu transferisana poljoprivredi. Savet članovima radne grupe bio je da treba da prate segmente koji mogu ključno da utiču na njihovo poslovanje i povlačenje sredstava u skladu sa uspostavljenim finansijskim pravilima. Takođe se govorilo i o FADN-u (Farm Accountancy Data Network) odnosno o uspostavljanju baze računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji. Ovaj sistem se sada uvodi u obliku pilot projekta u nekih 500 domaćinstava u zemlji i donosi pozitivne rezultate.

Na sednici se takođe diskutovalo o metodologiji rada radne grupe i budućim aktivnostima. Radi efikasnijeg praćenja tema u poglavljima kojima se radna grupa bavi, predviđeno je uspostavljanje tematskih oblasti u okviru ove radne grupe:

  1. Poljoprivreda i proizvođačke grupe (mleko, meso,vino, žita,voćarstvo, itd…)
  2. Bezbednost hrane i fitosanitarna politika,
  3. Ribarstvo,
  4. Ruralni razvoj – ekonomske aktivnosti, infrastruktura, usluge i promocija kvaliteta
  5. Ruralni razvoj i prava građana (ugrožene grupa, udruživanje, socijalna zaštita, obrazovanje, zdravstvo…)
  6. Zaštita tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i njihova proizvodnj

Sledeća sednica radne grupe Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo, biće održana u Beogradu u septembru i biće posvećena izradi pregovaračke pozicije za poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvoj. Na sednicu će pored predstavnika pregovaračke radne grupe za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj biti pozvani predstavnici zemalja koje su nedavno završile svoje pregovore (Hrvatska ili Slovenija) kako bi podelili iskustva stečena u procesu pregovora posebno u delu zaštite poljoprivrednih proizvoda. Pored predstavnika koji su učestvovali u izradi pregovaračkih pozicija svojih zemalja, biće pozvani i poljoprivredni proizvođači kako bi preneli svoja iskustva u samom procesu prilagođavanja sa pravom Evropske unije i objasnili šta se u njihovom radu promenilo nakon što je njihova zemlja postala članica Evropske unije.

Add Comment