Uncategorized @sr    Jača podrška integracijama, brže otvaranje poglavlja

Jača podrška integracijama, brže otvaranje poglavlja

Jasnije izražena podrška evropskim integracijama i ubrzavanje tempa otvaranja poglavlja, poruka je predstavnika Nacionalnog konventa o EU Radnoj grupi za proširenje Saveta EU – COELA.

U okviru zvanične posete Srbiji, Radna grupa za proširenje Saveta EU srela se sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU kako bi razgovarali o procesu evropske integracije Srbije. Od posebnog interesa bile su teme vezane za Poglavlja 23 Pravosuđe i osnovna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbednost, kao i za Poglavlja 30 Spoljni odnosi i 31 Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika.

Koordinaorka Konventa, Nataša Dragojlović istakla je problem porasta evroskepticizma, posebno kod mladih, i pozvala prisutne da podrže otvaranje što većeg broja Poglavlja u bliskoj budućnosti.

Koordinatori Poglavlja 23 Milan Antonijević i i 24 Sonja Stojanović Gajić, izneli su ključna pitanja koja se vezuju za ova dva poglavlja, posebno u odnosu na implementaciju aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom. Stojanović Gajić je naglasila važnost jasne poruke o nastavku podrške evrointegraciji i istakla da Evropska unija predstavlja model demokratije za srpsko društvo.

Igor Novaković, koordinator NKEU za Poglavlja 30 i 31, istakao je da Konvent pokušava da što bolje predstavi pitanja iz poglavlja građanima Srbije. On je pozvao prisutne da zbog toga pojačaju aktivnosti na deljenju informacija sa Konventom.

Ranije danas, predstavnici Nacionalnog konventa o EU sastali su se i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Federikom Mogerini.

Add Comment