Uncategorized @sr    Joksimović: Prvo otvaranje poglavlja 23, 24 i 35

Joksimović: Prvo otvaranje poglavlja 23, 24 i 35

20. januar 2015. godine

Politička poglavlja, 23, 24 i 35 bi trebalo da budu prva koja će se otvoriti ove godine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, ponovivši da bi Srbija mogla da postanje članica EU „za 5-6 godina“.

Joksimović je, gostujući na RTS-u, podsetila da je prošle godine najavljivano da će prvo biti otvoreno poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, ali je istakla da je ipak preovladao stav da se prvo razgovara o političkim poglavljima – 23, 24 i 35. „Ove godine očekujem da zaista, u relativno skorije vreme, budu otvorena poglavlja za koja radimo akcione planove, a to su 23 i 24„, rekla je Joksimović.Na pitanje da li Nemačka insistira da se prvo otvori poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, Jokismović je dodala da veruje da će i ono biti otvoreno „u nekoj kombinaciji“.

Nemačka ima rezoluciju Bundestaga, usvojenu pre godinu dana, a koja kaže da poglavlje 35 treba da bude među prvima, tako da ja ne vidim to kao rigidan stav. Verujem da ćemo u nekoj kombinaciji svakako moći uskoro da krenemo s tim poglavljem„, rekla je ona.

Prema njenim rečima Vlada nije promenila prioritete postavljene na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU na kojoj je kao cilj postavljeno da se posao oko pristupanja EU završi do 2018., a punopravno članstvo do 2020.

Nismo promenili ciljeve. Do 2018. imamo nacionalni plan za usvajanje pravnih tekovina EU, što znači da do kraja 2018. naše zakonodavstvo treba da bude u potpunosti usklađeno sa evropskim. Onda ide faza adaptacije, pa ratifikacije u parlamentima. Realno je 5-6 godina procesa da bismo eventualno mogli da postanemo članica EU„, poručila je Joksimović.

Ministarka je dodala i da očekuje od Brisela razumevanje povodom najave premijera Srbije da se „na sto“ stavi pitanje imovine na Kosovu i Metohiji, odnosno pitanje rudarskog basena Trepča.

Očekujem da će biti razumevanja, jer su Vlada i premijer demonstrirali snažnu političku volju da se jedna od najvećih evropskih tekovina, svojina, postavi kao važno pitanje Briselskog sporazuma, pa tek onda da vidimo kako će se stvari odvijati„, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da nedavne nesuglasice između šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta i premijera Srbije Aleksandra Vučića nisu dramatične, već da predstavljaju otvoren i pošten dijalog koji samo može da unapredi odnose.

Osvrnuvši se na prethodnu godinu, Joksimović je ocenila da su nju obeležile reforme i veliki trud Vlade na stvaranju uspešne i moderne države.

Ne vodimo reforme kako bismo obarali rekorde u otvaranju poglavlja, već da bismo, ako možemo, oborili rekord po uspešnim reformama. I čini mi se da građani sada na zreo i ozbiljan način prihvataju taj put ka EU i da vide da su reforme normalan uslov da sutra pripadnemo porodici evropskih naroda i EU„, zaključila je Joksimović.

Izvor: SEEbiz/Tanjug

Add Comment