Poglavlje 22    Kasni realizacija Akcionog plana za Poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

Kasni realizacija Akcionog plana za Poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

Sednica Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, održana je 29 marta 2021. godine. Tema sastanka bila je sprovođenje Akcionog plana za poglavlje 22 usvojenog u aprilu 2019. godine.

Reforma javne uprave i upravljanje javnim finansijama doprinelo je ispunjenju nekoliko mera iz Akcionog plana. Dodatno su pomogli dostupnost i efikasna obrada statističkih podataka o svim jedinicama lokalne samouprave.

Potrebno je da se definiše zakonodavni okvir neophodan za upravljanje kohezionim fondovima. Potrebno je da se definišu institucije koje će činiti upravljačku strukturu i da se istovremeno obučavaju zaposleni. Nadležne institucije očekuju da će najveći broj mera biće ostvaren tokom ove godine, dok će većina predloga zakona biti dostavljena Narodnoj skupštini na usvajanje u decembru ove godine.

Kašnjenje u realizaciji Akcionog plana utiče na tok priprema pregovaračke pozicije Republike Srbije za poglavlje 22. Predviđeno je da pregovaračka pozicija bude usvojena u septembru 2021.

Add Comment