Poglavlje 23    Knjiga preporuka: U fokusu dijalog, pravosuđe i politička volja

Knjiga preporuka: U fokusu dijalog, pravosuđe i politička volja

Nacionalni konvent organizovao je doručak sa medijima kako bi predstavio neke od ključnih nalaza Knjige preporuka za 2020. godinu.

Prilog sa događaja pripremio Euronews Srbija: 

Politička volja i intenzivni pregovori najvažniji su za dalji uspeh puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, zaključci su Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

EU konvent izdao je Knjigu preporuka koje se odnose na 2020. godinu, uoči godišnjeg izveštaja Evropske komisije koji se očekuje na jesen, u kojoj su predstavljeni rezultati rada nekoliko radnih grupa u proteklih godinu dana.

U prethodnih mesec dana pripremljeno je više pregovaračkih pozicija Srbije, ipak one nisu bile dovoljne da se na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvore dodatna poglavlja i klasteri, kako je najavljivano.

Deo Knjige preporuka tako je i izveštaj o primeni mera vlade Srbije tokom vanrednog stanja.

„Ovo usporavanje je korespondiralo i sa odsustvom odlučnijih reformskih zahvata u našoj zemlji, gde su se donosioci odluka, osim problemima pandemije, uglavnom bavili tekućim političkim zbivanjima, poput organizacije izbora, koje je bojkotovao veći deo opozicije“, izjavila je za Euronews Srbija Nataša Dragojlović koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Add Comment