Uncategorized @sr    Komentari NKEU u nacrtu novog Programa ekonomskih reformi za period 2018-2020.

Komentari NKEU u nacrtu novog Programa ekonomskih reformi za period 2018-2020.

21. decembar 2017.

Danas je u Palati Srbija održana Završna konferencija u okviru prve faze rada Platforme za praćenje sprovođenja Programa ekonomskih reformi 2018-2020. (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) u procesu evropskih integracija, dva strateški važna dokumenta.

Skup je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, koji je naglasio značaj mehanizama Platforme, kako u procesu izrade Programa, tako i prilikom praćenja sprovođenja ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

Učesnicima se obratila i državna sekretarka, Jelena Stojović, ispred Ministarstva finansija, koja je podvukla važnost postizanja šireg društvenog konsenzusa oko najznačajnijih strukturnih reformi i podsetila da je saradnja sa civilnim društvom u ovom procesu bila jedna od preporuka Evropske unije za Srbiju iz 2016. godine. Državna sekretarka najavila je objavljivanje nacrta Programa ekonomskih reformi 2018-2020. (ERP) do kraja godine i novi krug konsultacija sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji, početkom naredne godine.

“Sprovođenje reformi tiče se svih građana Srbije. Zbog toga je važno da civilno društvo učestvuje u svim fazama ovog procesa”, istakao je Nj. E. Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji. On je rekao da je Evropska unija donirala 190 miliona evra za reforme u oblasti obrazovanja i zapošljavanja i najavio novi krug konsultacija u 2018. godini, na temu kvaliteta reformi.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju, koja je podržala inicijativu, čestitala je svim učesnicima u procesu. „Platforma je jedinstvena i već je poznata kao primer dobre prakse u regionu Zapadnog Balkana. Ona predstavlja značajan doprinos radu Vlade Republike Srbije, a njen cilj su pozitivne promene u životima građana.“

Koordinatori radnih grupa NKEU predstavili su ključne rezultate rada u prethodna tri meseca, kao i planove za naredni period. Koordinatorka Konventa, Nataša Dragojlović, zahvalila se svim učesnicima i istakla najvidljivije rezultate rada na Platformi, preporuke NKEU koje su ušle u nacrt novog Programa ekonomskih reformi za period 2018-2020. Time je potvrđen značaj civilnog društva u procesu kreiranja prioritetnih strukturnih reformi za naredni period.

Okvirni sporazum o Platformi potpisale su četiri organizacije Nacionalnog konventa o EU (Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, Fondacija Centar za demokratiju) sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u koordinaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Add Comment