Uncategorized @sr    Konkstituisana Radna grupa NKEU za Poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo

Konkstituisana Radna grupa NKEU za Poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo

31. jul 2014. godine

Konstitutivna sednica radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja se bavi pregovaračkim poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo, održana je u petak, 18. jula 2014. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Koordnaciju rada ove radne grupe, koja broji više od 50 članova, obavljaju Dragan Roganović – Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ivan Knežević – Evropski pokret u Srbiji.

Kako bi se članovima Radne grupe predstavio presek stanja po pitanju pregovora sa Evropskom unijom u ovim poglavljima, sastanku je pristustvovao i Dragan Mirković, načelnik Odeljenja za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, odeljenja za ruralni razvoj. On je predstavio strukturu Pregovaračke radne grupe za poglavlje Poljoprivreda, kao i najbitnije sadržaje procesa pregovora u ovom poglavlju. Na sednici se takođe diskutovalo o metodologiji rada radne grupe i budućim aktivnostima. Radi efikasnijeg praćenja tema u poglavljima kojima se radna grupa bavi, predviđeno je uspostavljanje tematskih oblasti u okviru ove radne grupe.

Sledeća sednica radne grupe Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo, biće održana u Beogradu u septembru i posvećena izradi pregovaračke pozicije za poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvoj. Na sednicu će pored predstavnika Pregovaračke radne grupe za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj, biti pozvani predstavnici zemalja koje su nedavno završile svoje pregovore (Hrvatska ili Slovenija) kako bi podelili iskustva stečena u procesu pregovora posebno u delu zaštite poljoprivrednih proizvoda. Biće pozvani i poljoprivredni proizvođačitih zemalja kako bi preneli svoja iskustva u samom procesu prilagođavanja pravu Evropske unije i objasnili šta se u njihovom radu promenilo nakon što je njihova zemlja postala članica Evropske unije.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji predstavlja stalno telo u okviru kojeg se vodi tematski struktuirana debata o pristupanju Srbije Evropskoj uniji između predstavnika dražvne administracije, političkih partija, nezavisnih tela, nevladinih organizacija, stručnjaka, privrede, sindikata i profesionalnih organizacija. Formiranje 21 radne grupe Nacionalnog konventa, u maju ove godine iniciralo je više od 20 najistaknutijih organizacija civilnog društva kako bi pratile tok pregovora i sprovođenja reformi u oblastima iz 35 pregovaračkih poglavlja.

Kontakt: Ivan Knežević, ivan.knezevic@emins.org.

Add Comment