Uncategorized @sr    Lajčak: Stručnost civilnog društva važan resurs u pregovorima sa Evropskom unijom

Lajčak: Stručnost civilnog društva važan resurs u pregovorima sa Evropskom unijom

Ministar spoljnih poslova Slovačke sastao se sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU

19.1.2016. godine

Predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji razgovarali su danas sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom. Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa, predstavila je gospodinu Lajčaku dosadašnji rad Nacionalnog konventa i izrazila zadovoljstvo pozicijom koju Konvent ima u procesu pregovora i saradnjom sa predstavnicima Vlade: „Konvent u ovoj fazi pregovora želi da pruži značajan analitički doprinos u izradi pregovaračkih pozicija i da bude konstruktivan partner tokom pregovora, ali u kasnijim fazama nameravamo da kontrolišemo ispunjavanje i primenu onoga što je u Briselu preuzeto u ime građana Srbije.“

Ministar Lajčak je ukazao na značaj Nacionalnog konventa u procesu pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji u postizanju nacionalnog konsenzusa i informisanju građana: „U Slovačkoj, gde je Nacionalni konvent kao model prvi put uspostavljen tokom pregovaranja o članstvu, on je imao strateški značaj i cilj da objasni građanima da su pregovori deo njihovog života i da se tiču svih građana“.

Više od 600 organizacija civilnog društava okupljenih u našem Konventu mogu značajno svojim znanjem i analitičkim doprinosom da pomognu kako Pregovaračkom timu, tako i građanima Srbije da razumeju proces, koristi i obaveze koje članstvo u EU donosi.

„Na početku otvaranja pregovora sa Srbijom, bilo je jasno da Srbija ima administrativni kapacitete da vodi pregovore, ali sada treba obratiti pažnju na kvalitet i stručnost“, ocenio je Lajčak i dodao da je upravo tu od velikog značaja civilno društvo Srbije i Nacionalni konvent koji okuplja ekspertsko znanje i može da doprinese kvalitetu pregovora.

O ulozi civilnog društva u izradi Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 govorili su koordinator Radne grupe NKEU koja prati poglavlje 23, Milan Antonijević iz YUKOM- a, i koordinatorka Radne grupe za poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno što pre pristupiti otvaranju i ova dva poglavlja, ali da je od brzine kojom se poglavlja otvaraju i zatvaraju, važniji kvalitet reformi i pozitivne promene za građane i privredu.

Ministar Lajčak je naglasio značaj civilnog društva i nakon završetka pregovora: „Nacionalni konvent Slovačke postoji i danas, sa tri radne grupe od kojih se prva bavi slovačkim doprinosima rešenju krize u Evropskoj uniji, druga se bavi efektima i bilansom desetogodišnjeg članstva u EU a treća pripremama za preuzimanje predsedavanja EU.“ Slovački ministar obećao je podršku Nacionalnom konventu posebno tokom predsedavanja te zemlje Evropskom unijom koje počinje u drugoj polovini 2016. godine.

Add Comment