Uncategorized @sr    Mešovita delegacija Turske u poseti NKEU

Mešovita delegacija Turske u poseti NKEU

27. oktobar 2016.

Šta je ono što turske organizacije civilnog društva mogu da nauče od srpskih o uključivanju u proces pregovora sa Evropskom unijom bila je glavna tema sastanka između predstavnika Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) i članova mešovite delegacije Turske, koji je održan u sredu, 26. oktobra.

Način rada i strukturu NKEU kolegama iz Turske predstavila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, koji je sekretarijat NKEU, Maja Bobić. Ona je naglasila da je NKEU sa strane Parlamenta i Odbora za evropske integracije prepoznat kao učesnik u procesu juna 2014, a marta i maja 2016. sa strane pregovaračkog tima i Vlade Republike Srbije. Dodala je i da se preporuke koje članovi Radnih grupa Konventa daju na zvanična dokumenta, uvažavaju.

Poseta delegacije Turske

Poseta delegacije Turske

Gosti iz Turske rekli su da su na ranijim sastancima sa političarima u Narodnoj skupštini Republike Srbije čuli pohvale na rad NKEU, pa ih je zanimalo kako je ovo telo uspelo tako da se pozicionira. Interesovalo ih je i to ko je inicijator analiza i preporuka koje stižu od civilnog društva kroz NKEU, da li su to organizacije civilnog društva ili predstavnici vlasti, kao i način na koji se ovaj kanal finansira.

O svojim iskustvima u uključivanje u proces pregovora kroz NKEU govorili su i koordinatori i članovi Radnih grupa Bojana Ružić, iz Fondacije Centar za demokratiju, Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji i Aleksandar Bratković iz Centra za razvoj neprofitnog sektora.

Delegacija Turske, koju čine predstavnici civilog društva, Delegacije EU, Ministarstva za evropske integracije, TACSO i Resursnog centra, u studijskoj je poseti institucijama Republike Srbije i organizacijama civilnog društva, kroz program TACSO Srbija i TACSO Turska. Tokom boravka u Beogradu oni održavaju niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i nevladinih organizacija. Glavni cilj ove studijske posete je poboljšanje saradnje ključnih vladinih aktera i organizacija civilnog društva u Turskoj, upoznavanje sa načinom na koji civilno društvo može da bude uključeno u proces evropskih integracija, SEKO mehanizmom, kao i povezivanje sa predstavnicima organizacija civilnog društva iz Srbije.

Galerija.

Add Comment