Uncategorized @sr    Miščević: Ispunjena visoka očekivanja EK

Miščević: Ispunjena visoka očekivanja EK

29. januar 2015. godine

Tanja Miščević je, nakon okončanog skrininga za poglavlje 22, koje se odnosi na regionalniu politiku, rekla novinarima da je EU od Srbije imala visoka očekivanja, a „da smo ih sva do jednog ispunili“. Miščevićeva je objasnila da je reč o izuzetno važnom poglavlju koje se provlači kroz gotovo sva ostala, počevši od pravosuđa do poljoprivrede i životne sredine.

„Mi nemamo para da iz sopstvenog budžeta uskladimo sa evropskim standardima, ali očekujemo pomoć iz pristupnih, a posle i strukturnih fondova EU“, navela je šefica pregovaračkog tima.

Miščevićeva je saopštila da su tehničke pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine zakona i osnovnih prava, skoro gotove.

„Sve teče dobro i bićemo spremni vrlo brzo“, rekla je Miščevićeva.

Upitana da prokomentariše inicijativu hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da se u Srbija rezolucijom obaveže da se odrekne prava da sudi optuženima za ratne zločine koji su počinjeni van njene teritorije pre nego što se poglavlja 23 i 24 otvore, Miščevićeva je rekla da to neće uticati na tempo pregovora o pridruživanju.

„Evropski parlament je važna institucija, ali nema uticaja na tempo otvaranja poglavlja, jer o tome odlučuju Evropska komisija i Savet EU“, rekla je šefica pregovaračkog tima.

Izvor: RTS

Add Comment