Saopštenje    Nacionalni konvent: Najoštrije osuđujemo napad na profesore Fakulteta političkih nauka
saopstenje

Nacionalni konvent: Najoštrije osuđujemo napad na profesore Fakulteta političkih nauka

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Radna grupa za Poglavlje 35 najoštrije osuđuju targetiranje, pozive na linč i ugrožavanje slobode akademskog istraživanja profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Takođe pozivamo Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu i nadležne organe da nedvosmisleno osude ove napade i hitnom reakcijom stanu u zaštitu nastavnog osoblja.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom podseća državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja. Svedoci smo svakodnevnih napada na aktiviste, novinare, političare, profesore i društveno aktivne pojedince i pojedinke, a normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu bezbednost i društveni život uopšte.

Od nadležnog tužilaštva očekujemo jasnu reakciju kako bi se pronašli oni koji misle da nekažnjeno mogu proganjati pojedince zbog njihovog javnog delovanja i zalaganja za ravnopravnost.

Polarizacija u društvu je posebno problematična u trenutku kada imamo napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kada se sve češće napadaju i proganjaju neistomišljenici. Nacionalni konvent o Evropskoj uniji neće dozvoliti da se nezadovoljstvo iz procesa pregovora prelije na pojedince, organizacije i grupe, bez obzira iz kog kruga oni dolaze. Nasilje nije i ne sme biti rešenje, otuda zahtevamo od državnih organa i nosioca najviših državnih funkcija da preventivno i hitno deluju u svim slučajevima koji dodatno raspiruju mržnju i netrpeljivost u osetljivom političkom trenutku.

Sorry, the comment form is closed at this time.