Saopštenje    Nacionalni konvent o EU poziva na solidarnost sa Novim Pazarom, Tutinom i Sjenicom
saopstenje

Nacionalni konvent o EU poziva na solidarnost sa Novim Pazarom, Tutinom i Sjenicom

Osnivači Nacionalnog konventa o EU pozivaju organizacije članice NKEU i sve građanke i građane Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima podrže građane i medicinsko osoblje u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, gradovima koji su trenutno najviše ugroženi Covid19 infekcijom.

Istovremeno, zahtevamo od Vlade Srbije da u najkraćem roku pošalje neophodnu pomoć do ovih gradova. Pridružujemo se i apelu novopazarskih organizacija civilnog društva nadležnim nacionalnim i lokalnim organima da istinito, jasno i blagovremeno informišu javnost o svemu što je i što može biti od značaja za zaštitu zdravlja građana.

Poslednjih dana podaci o zaraženima i broju preminulih, pre svega u Novom Pazaru, ali i u Tutinu i Sjenici su alarmantni. Kapaciteti bolnica su puni, a nedostatak medicinske opreme i stručnog osoblja ukazuju na to da će biti sve teže držati situaciju pod kontrolom. Doktori i medicinske sestre u ovim mestima su preopterećeni, izloženi su visokom riziku, mnogi od njih su se zarazili pružajući pomoć svojim sugrađanima.

Stoga, pozivamo članice NKEU i sve građane da, u skladu sa svojim mogućnostima, uplate podršku na račun koji su za ovu svrhu otvorili Srpski filantropski forum i Fond B92 (https://covid19.donacije.rs/projekat/pomoc-novi-pazar-tutin-sjenica). Grupa 484 i Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji će svaku donaciju prikupljenu na ovaj način duplirati, a sva sredstva će biti iskorišćena za nabavku medicinske opreme u dogovoru sa nadležnim medicinskim institucijama u ovim gradovima.

Pored toga, donacije u vidu dezinfekcionih sredstava, maski, vizira i drugog možete odneti na adresu Dositejeva 13 (kancelarija Ne davimo Beograd), svakog dana od 10:00 do 20:00.Građani Novog Pazara, Tutina i Sjenice više puta su u nedavnoj prošlosti pokazali solidarnost sa građanima u drugim delovima Srbije (nakon zemljotresa u Kraljevu, tokom poplava 2014. godine, prilikom migrantske krize 2015. godine). Oni sada zaslužuju našu podršku.

Add Comment