Uncategorized @sr    Nacionalni konvent o Evropskoj uniji razgovarao sa predstavnicima Ministarstva o IPARD II programu

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji razgovarao sa predstavnicima Ministarstva o IPARD II programu

30. novembar 2018. godine

Sednicu Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlja 11,12 i 13 (Poljoprivreda i ruralni razvoj; Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Ribarstvo) otvorili su koordinatori Dragan Roganović (Mreža za ruralni razvoj Srbije) i Miloš Milovanović (Evropski pokret u Srbiji). Tema sastanka je bila IPARD II program, a o tome su učesnike informisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jasmina Miljković, Ivana Zlatanović, Slobodan Živanović i Milan Ivanković.

IPARD II program Evropske unije je instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014-2020 za dostizanje evropskih standarda i podizanje konkurentnosti. Uprava za agrarna plaćanja u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovodi program donacija. Do sada su otvoreni pozivi u okviru mera 1 i 3, a u narednom periodu se očekuje akreditacija mera 7 – Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (seoski turizam) i 9 – Tehnička pomoć.

Predstavnici Ministarstva objasnili su učesnicima da su se u prethodnom periodu aktivno zalagali da se podigne standard malih poljoprivredna gazdinstava kako bi i oni mogli da učestvuju u sprovođenju programa. U planu je uvođenje i dva nova sektora u IPARD II program: proizvodnja i prerada grožđa – sektor vina i proizvodnja i prerada jaja.

Drugi deo sastanka bio je predviđen za debatu u kojoj su članovi Radne grupe imali priliku da postave pitanja i upute preporuke predstavnicima Ministarstva. Još jednom je naglašena neophodnost saradnje organizacija civilnog društva i Ministarstva u aktuelnim pitanjima iz poglavlja 11,12 i 13.

Add Comment