Saopštenje    Nacionalnom konventu uskraćeno prisustvo sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje
saopstenje

Nacionalnom konventu uskraćeno prisustvo sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Poslanici iz redova skupštinske većine nisu dozvolili predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji da prisustvuju 15-toj sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) koja se danas održava u Domu Narodne skupštine. Nacionalni Konvent izražava protest zbog ovakve štetne odluke koja pokazuje nedostatak političke volje za suštinsko uključivanje civilnog društva u dijalog o evropskim integracijama Srbije.

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2013. godine formirala su se zajednička tela za njegovo sprovođenje na izvršnom nivou, dok se politički dijalog na parlamentarnom nivou odvija u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta. Sednice POSP-a održavaju se dva puta godišnje, jednom u Evropskom parlamentu i jednom u Narodnoj skupštini. U ovom mandatu radom POSP-a rukovode kopredsedavajuće iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine – Alesandra Moreti i Marinika Tepić, koje zamenjuju Franc Bogovič i Sandra Božić.

Sednice POSP-a Evropske unije i Srbije su po pravilu javne, i na njima između ostalih prisustvuju i predstavnici medija i civilnog društva, uključujući i Nacionalni konvent.

Ovaj put, u suprotnosti sa odlukom kopredsedavajuće iz redova Narodne skupštine Marinike Tepić da predstavnici Nacionalnog konventa budu pozvani na 15. sednicu POSO-a, njena zamenica iz redova vladajuće koalicije Sandra Božić bez obrazloženja na ovu odluku nije dala saglasnost. Prema članu 6 Poslovnika o radu POSP-a o prisustvu i obraćanju na sednicama Odbora odlučuje konsenzusom Biro POSP-a koji čine četiri člana – kopredsedavajući iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine i njihovi zamenici.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom poziva Narodnu skupštinu da preuzme odgovornost za ulogu koju ima u procesu evropskih integracija, kao i da organizacije civilnog društva i Nacionalni konvent posmatra kao partnere na tom putu.

Nacionalni Konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva nastala sa ciljem da održava i unapređuje dijalog među predstavnicima državne administracije, političkih partija, nevladinih organizacija, stručnjaka, privrede, sindikata, akademske zajednice i profesionalnih organizacija o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Misija Nacionalnog konventa je da prati, analizira i ocenjuje napredak u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Zajedno sa više od 800 organizacija članica koje ga čine, Nacionalni konvent predstavlja najveću organizovanu podršku građana integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Sorry, the comment form is closed at this time.