Uncategorized @sr    Neizvesnost oko otvaranja prvih poglavlja

Neizvesnost oko otvaranja prvih poglavlja

19. novembar 2014. godine

U Srbiji se, kako se približava samit EU koji se održava u decembru, sve više govori o tome da li će joj uskoro biti odobreno da otvori prvo poglavlje u pregovorima o članstvu u EU. Srpski zvaničnici su po zvaničnom otvaranju tih pregovora u januaru iznosili očekivanja da će prva poglavlja biti otvorena u drugoj polovini ili krajem 2014, ali, kako vreme odmiče, sve je izvesnije da bi to moglo da se desi u prvoj polovini naredne godine. Pored poglavlja 23 i 24 koja, prema novom pristupu EU proširenju, moraju da se među prvima otvore i poslednjima zatvore, u slučaju Srbije prioritet će imati i poglavlje 35 o odnosima sa Kosovom. Beograd se nada da će moći da uskoro otvori poglavlje 32 o finansijskoj kontroli za koje su pripreme praktično završene, ali među članicama EU još ne postoji puna saglasnost oko toga koje će se poglavlje prvo otvarati.

Poseta ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Briselu 18. novembra nije unela više svetla u to šta Srbija može da očekuje, a ostaje da se vidi da li će prva poseta evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o priširenju Johanesa Hana od njegovog stupanja na dužnost 1. novembra pružiti jasniju sliku o mogućem napretku Srbije na putu ka EU. Kako je najavljeno iz Evropske komisije, Han dolazi u Beograd 20. novembra kako bi ohrabrio reforme i pristupne pregovore i istakao značaj koji EU i dalje pridaje politici proširenja.

Han je 18. oktobra u Briselu nakon sastanka sa Dačićem rekao da bi želeo da se ubrzo otvori neko poglavlje u pregovorima EU-Srbija, jer je „ubeđen da su pregovori o poglavljima najbolje jemstvo za očuvanje zamaha u pregovorima“.

Dačić je rekao da se srpske vlasti nadaju da bi moglo da bude otvoreno poglavlje 32 o finansijskom nadzoru i da o tome uglavnom postoji saglasnost unutar EU, ali da neke članice smatraju da druga poglavlja treba da budu otvorena prva. Kada je reč o poglavlju 32, tu nema nikakvih spornih pitanja, dodao je on, „ali postoji problem jer neke države članice smatraju da ne mogu da se otvore druga poglavlja pre nego što se otvore poglavlja 35 ili 23 i 24“.

„Reč je o tome da li će Nemačka prihvatiti da se otvori poglavlje 32 bez otvaranja poglavlja 35 ili 23 i 24, jer je pitanje da li će države članice proceniti da li u poglavlju 35, gde su odnosi s Prištinom, ima napretka, imajući u vidu probleme koje smo imali ovih meseci oko konstituisanja vlasti u Prištini“, objasnio je Dačić.

Han je naglasio da Srbija treba da ostvari rezultate u bitnim osnovama pregovora i normalizaciji odnosa s Kosovom, u čemu je ostvaren napredak koji omogućuje da obe strane napreduju u integracijima.

Han i Dačić su naglasili i da pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom EU, pre svega u odnosima sa Rusijom, nije povezivano sa otvaranjem poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija. U Briselu ističu da je na planu evropskih integracija Srbije neophodno postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je tokom posete Beogradu 17. novembra rekao da nije najvažnije kojim poglavljem će početi pregovori,v eć da je važno početi pregovore i ne dozvoliti da ih neko od poglavlja blokira. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tada kazao da vlada nije tražila i „neće čak ni da pita“ kada će biti otvorena poglavlja, kao i da želi da prvo budu otvorena ona „najteža“ – 32,35, 23 i 24.

Miščević: Srbija spremna i za poglavlje 35

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević je za list Danas od 19. novembra rekla da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 35 o Kosovu u pregovorima sa EU, ali da dalji koraci zavise od članica EU.

Pregovaračkim okvirom EU utvrđeno je da se normalizacija odnosa sa Kosovom prati kroz jedno poglavlje, poglavlje 35, a skrining ili analitički pregled za to poglavlje završen je u januaru 2014. Vlada Srbije je zatim ušla u fazu pripreme odgovora na pitanja koja su bila postavljena tokom skrininga. U poglavlju 35 će se pratiti primena dosadašnjih sporazuma koji su sklopljeni i dalji koraci u dijalogu Beograd-Priština.

Srbija je najdalje odmakla u pripremi za otvaranje poglavlja 32 koje je u fokusu EU zbog novog pristupa proširenju čije je težište na ekonomskom upravljanju. Za otvaranje tog poglavlja u načelu Srbija ima zeleno svetlo pošto članice EU, na osnovu skrininga obavljenog u oktobru i novembru 2013, za to nisu postavile merila. U toku je usvajanje pregovaračke pozicije EU za poglavlje 32.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, slobodu, pravadu i bezbednost, realno bi bilo očekivati, na osnovu iskustava drugih zemalja, da u pregovorima sa Srbijom budu otvorena u prvoj polovini sledeće godine. Takvu ocenu je u junu izneo šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Za ta poglavlja je završen skrining, a Srbija je u fazi pripreme akcionih planova za svako od dva poglavlja, što je postavljeno kao merilo za njihovo otvaranje.

Izvor: EurActiv.rs

Add Comment