Uncategorized @sr    Nekoliko minuta i pet evra za ulaz u zonu Šengena

Nekoliko minuta i pet evra za ulaz u zonu Šengena

17. novembar 2016. godine

Da bismo putovali u zemlje Evropske unije nije nam potrebna viza, ali uskoro ćemo morati da podnosimo onlajn prijavu i platimo pet evra. Uvođenje tzv. bezbednosnog sistema za svakoga ko ulazi u zonu Šengena predložila je Evropska komisija. Ako ga usvoje Evropski parlament i Savet, trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

U Segedin u kupovinu ili u Beč na saher tortu – uskoro nećemo moći bez prethodne najave. Punoletni će morati da popune onlajn zahtev za putovanje, koji će se plaćati pet evra.

Novi sistem će pogoditi građane više od 60 zemalja kojima ne treba viza za ulazak u Uniju, a među njima je i Srbija.

„To nije ponovno uvođenje viza, to je samo registracija i dodatna bezbednosna provera putnika koji žele da uđu na teritoriju EU i njenih država članica“, objašnjava Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

Evropska komisija je saopštila da će se svaki zahtev automatski obraditi i proveriti u drugim informacionim sistemima EU, bazama podataka Evropola i Interpola, kako bi se utvrdilo da li postoje opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje.

Odgovor ne bi trebalo da se čeka duže od nekoliko minuta, a jednom izdata dozvola za ulazak u šengensku zonu trebalo bi da važi pet godina. Zato evropski zvaničnici novi sistem opisuju kao lagan, brz, jeftin i efikasan. Ne kriju ni to da ga uvode zbog aktuelnih bezbednosnih pretnji – terorizma i ilegalnih migracija. Jednostavno, žele veću kontrolu spoljnih granica Unije.

„Ko, zapravo, šeta po njihovim ulicama, ko su ljudi koji su tu došli poslom, da se obrazuju, turistički i sa časnim i dobrim namerama, a ko eventualno od onih koji prelaze granice predstavlja opasnost po bezbednost građana i države koja takve mere primenjuje“, rekla je Dragojlovićeva.

Sistem koji želi da uvede EU postoji i u Sjedinjenim Državama, koje ga naplaćuju 14 dolara, i u Kanadi, gde je trostruko jeftiniji.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=wi9SaEBo_Kw[/embedyt]

Add Comment