Uncategorized @sr    NKEU i Odbor za evropske integracije o poglavljima 14 i 21

NKEU i Odbor za evropske integracije o poglavljima 14 i 21

22. oktobar 2018. godine

U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je održan sastanak predstavnika Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 14 – Transportna politika i Odbora za evropske integracije povodom predstavljanja sažetka pregovaračke pozicije za Poglavlje 14 i Poglavlje 21 – Transevropske mreže.

U ime Centra za ekologiju i održivi razvoj kao koordinatora Radne grupe NKEU Zvezdan Kalmar je predstavio članovima Odbora za evropske integracije komentare i mišljenja članica Radne grupe na sažetak pregovaračke pozicije za poglavlja 14 i 21. U ime Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji poslanicima i predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obratila se i koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović, kao i članovi Pera Marković, Aleksandar Vukalović i Goran Aleksić.

U okviru Poglavlja 14, koje se odnosi na transportnu politiku, razgovaralo se o letnjem računanju vremena, drumskom transportu, obavezi javnog prevoza, transportu opasne robe, pravu putnika u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju, infrastrukturi, sprovođenju i opremi, učesnicima u saobraćaju na putevima, dimenzijama i masi vozila, tahografima i socijalnom zakonodavstvu u drumskom prevozu, naknadama za korišćenje puteva, integrisanoj bazi podataka, železničkom transportu, intermodalnom (kombinovanom) transportu, pomorskom transportu, saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima, vazdušnom saobraćaju i vazduhoplovnom unutrašnjem tržištu i aerodromima.

Poglavlje 21, koje se odnosi na transevropske mreže, obuhvata sledeće podoblasti: transevropske transportne mreže, transevropske energetske mreže i transevropske komunikacione mreže.

Sastanak je otvorila zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač. Uvodno izlaganje o elementima sažetka pregovaračke pozicije predstavila je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

U toku je izrada nove Strategije razvoja saobraćaja u Republici Srbiji. Radna grupa NKEU za Poglavlje 14 biće uključena u proces izrade.

Add Comment