Aktuelno    NKEU odbacuje tvrdnje izrečene na konferenciji za medije Predsednika Republike Aleksandra Vučića
saopstenje

NKEU odbacuje tvrdnje izrečene na konferenciji za medije Predsednika Republike Aleksandra Vučića

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji kao najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji odbacuje tvrdnje izrečene na konferenciji za medije Predsednika Republike Aleksandra Vučića o tome da je civilno društvo deo zavere kojom se na Srbiju vrše pritisci od strane međunarodne zajednice.

Kritika rada institucija na osnovu argumenta u cilju poboljšanja stanja u društvu jedan je od načina za ostvarivanje osnovne uloge organizacija civilnog društva u svakoj demokratskoj zemlji, koja je u Republici Srbiji garantovana na ustavnom i zakonskom nivou. Način na koji je Predsednik Republike govorio o civilnom društvu predstavlja reaktiviranje narativa stvorenog tokom devedesetih godina sa ciljem kreiranja unutrašnjih neprijatelja koji treba da posluže skretanju pažnje javnosti sa određenih tema. U ovom slučaju izveštaja međunarodnih organizacija, ODIHR i Freedom House koji beleže drastično ugrožavanje demokratskih standarda i građanskih sloboda u Srbiji. 

Učestali ton obraćanja  najviših državnih funkcionera koji sadrži ove elemente ugrožava komunikaciju i saradnju između države i civilnog društva koja predstavlja jedan od ključnih parametara u oblasti političkih kriterijuma pregovaračkog procesa između Srbije i Evropske unije. Dodatno, na ovaj način se dovodi u pitanje i implementacija ODIHR preporuka za unapređenje izbornog procesa imajući u vidu da izveštaj o decembarskim izborima u Srbiji predviđa obavezu države da ključne preporuke sprovode u saradnji sa civilnim društvom.

Nacionalni konvent posebno osuđuje pokušaj diskreditacije autora izveštaja ili dokumenata kojima se daju ocene unutrašnjeg stanja u Srbiji sa čijim navodima se predstavnici vlasti u Srbiji ne slažu. Nakon kampanje  protiv članova posmatračke misije na osnovu čijih nalaza je izrađen ODIHR izveštaj, svedočimo i diskreditaciji izveštaja organizacije Freedom House preko njihovog analitičara i člana Radne grupe za Poglavlje 35 i Medjusektorske radne grupe za političe kriterijume Nacionalnog konventa, Nikole Burazera. Ističemo da je ova vrsta targetiranja pojedinaca posebno opasna i stoga krajnje neprihvatljiva, jer način na koji se se sprovodi može ugroziti ne samo njegov lični i profesionalni kredibilitet, već i bezbednost. 

Zato Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom podseća i državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja aktera iz civlnog sektora. Normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu ličnu bezbednost, ali i društveni život uopšte.

Sorry, the comment form is closed at this time.