Saopštenje    NKEU osuđuje pritiske i napade na predstavnike organizacije CRTA
saopstenje

NKEU osuđuje pritiske i napade na predstavnike organizacije CRTA

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji osuđuje pritiske i napade kojima su danima izloženi predstavnici organizacije CRTA zbog posmatranja i izveštavanja o nedavno završenim izborima u Srbiji. Posebno zabrinjava što ta vrsta narativa dolazi od nosilaca najviših funkcija u Srbiji.

Republika Srbija se kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji obavezala da će osigurati usklađenost sa fundamentalnim principima Evropske unije. U njih se, pored ostalih, ubrajaju i slobodni i fer izbori, kao i sloboda delovanja civilnog društva koje ima važnu ulogu u praćenju i funkcionisanju demokratskih kapaciteta. Evropska unija i drugi bilateralni međunarodni donatori koji u sklopu podrške procesu evropskih integracija Srbije finansiraju rad institucija, direktno doprinoseći budžetu Republike Srbije, iz istih izvora podržavaju i rad civilnog društva u Srbiji. Dodatno, osporavanje njegovog delovanja obesmišljava Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva za period 2020-2030 koju je Vlada Republike Srbije usvojila 2022. godine.

Zato Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom podseća i državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja aktera iz civlnog sektora. Svedoci smo svakodnevnih diskreditacija aktivista, novinara, članova akademske zajednice i društveno aktivnih pojedinaca i pojedinki, a normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu bezbednost i društveni život uopšte.