Aktuelno    NKEU u Briselu: Region u fokusu EU, od Srbije zavisi hoće li iskoristiti šansu

NKEU u Briselu: Region u fokusu EU, od Srbije zavisi hoće li iskoristiti šansu

Predstavnici Radne grupe za političke kriterijume Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji boravili su krajem maja u studijskoj poseti Briselu, gde su održali sastanke sa predstavnicima institucija Evropske unije i briselskog civilnog društva.

Tema razgovora bila je perspektiva evropskih integracija Srbije sa fokusom na ključne političke kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući i stanje demokratskih institucija, slobodu medija, vladavinu prava, bezbednost i spoljnu politiku.

Predstavnici Nacionalnog konventa imali su u Briselu sastanke sa poslanicima u Evropskom parlamentu Vladimirom Bilčikom, Violom fon Kramon i Matjažom Nemecom, predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Jasnom Jelisić, Klajvom Ramboldom i Miroslavom Lačjakom, kao i brojnim predstavnicima generalnog direktorata za proširenje (DG NEAR), uključujući i generalnog direktora Gerta Jana Kopmana.

Pored institucija Evropske unije, predstavnici NKEU posetili su i međunarodnu organizaciju Institut za demokratiju i pomoć u izbornom procesu (IDEA), organizaciju Prijatelji Evrope (Friends of Europe), Centar za evropske politike (EPC) i Fondaciju Kuća ljudskih prava (HRHF).

Prema rečima koordinatorke Nacionalnog konventa o Evropskoj uniju Bojane Selaković, poruke koje su predstavnici Nacionalnog konventa dobili u svim institucijama su jasne i nedvosmislene – da je vraćen fokus EU na region Zapadnog Balkana i da je data šansa za ubrzavanje evropskih integracija Srbije.

„Da li ćemo ovu šansu iskoristiti pre svega zavisi od nas. Pored fokusa na usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom, EU će biti dosledna i u praćenju unutrašnjih reformi Srbije, posebno u oblastima demokratije i vladavine prava koje moraju biti najvažniji zadatak Vlade Srbije“, izjavila je Bojana Selaković.

Ona je istakla da su predstavnici Nacionalnog konventa u svim razgovorima ponovili značaj potrebe osiguravanja medijskih sloboda u Srbiji, pre svega kroz jačanje uloge REM-a, ali i doslednu primenu svih medijskih propisa. Nacionalni konvent će kroz svoje izveštaje i preporuke nastaviti da prati stanje u ovim oblastima, podvukla je Selaković.

Koordinator Radne grupe za političke kriterijume Nacionalnog konventa Srđan Majstorović takođe smatra da je ključna poruka sagovornika u Briselu bila da su se nakon agresije Rusije na Ukrajinu vrata EU ponovo otvorila za nove članice, ali i da ne deluje da je ovaj momenat Srbija uspela da iskoristi.

„Nažalost, na više sastanaka je ponovljeno da EU ne vidi da je vlast u Srbiji prepoznala ovaj istorijski trenutak, koji neće dugo trajati, što može imati ozbiljne posledice po nastavak dinamike pristupanja Uniji. Zbog toga je ugled Srbije među članicama i građanima EU dodatno narušen“, smatra Majstorović.

On dodaje da je u Briselu posebno naglašeno da geopolitički kontekst neće imati uticaj na značaj pitanja funkcionisanja demokratskih institucija i vladavine prava u Srbiji, jer samo uređene demokratije mogu biti kredibilan partner i dobrodošao član zajednice evropskih država.

Kako tvrdi Majstorović, obe strane u razgovorima su se složile da se ovaj vid redovnih konsultacija o pitanjima u vezi pripreme Srbije za članstvo u EU i uloge civilnog društva u ovom procesu nastavi i ubuduće.