Uncategorized @sr    NKEU u Novom Sadu o ekonomskim poglavljima (17 i 29)

NKEU u Novom Sadu o ekonomskim poglavljima (17 i 29)

9. oktobar 2018. godine

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika i Poglavlje 29 – Carinska unija održala je u utorak 9. oktobra sednicu u Novom Sadu u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine.

Sednicu je otvorio koordinator Radne grupe, Marko Malović, koji je ujedno predstavio novine u pregovaračkom poglavlju 17 – Ekonomska i montarna politika. On je tada objasnio da je priroda ovog poglavlja takva da će se poslednje zatvoriti bez obzira na to kada će biti otvoreno zbog toga što stupanje u članstvo Evropske unije ne povlači nužno i stupanje u članstvo evropske monetarne unije.

O novostima iz Poglavlja 29 – Carinska unija učesnike sastanka je izvestila Nadica Pantović, sekretar Pregovaračke grupe za ovo poglavlje. Ona je objasnila da se Poglavlje 29 odnosi na carinske propise i službu carine i istakla tri ključna zakona u ovoj oblasti: Carinski zakon, Zakon o carinskoj tarifi i Zakon o slobodnim zonama. Poglavlje 29 je otvoreno 20. juna 2017. godine i u svakom godišnjem izveštaju Evropske komisije se nalazi među tri poglavlja čiji je napredak najbolje očenjen jer su i ključni zakoni u ovoj oblasti i brojna podzakonska akta u velikoj meri usklađena sa zakonodavstvom Evropske unije.

Add Comment