Uncategorized @sr    O nacrtu Programa za ispunjenje merila za otvaranje Poglavlja 3

O nacrtu Programa za ispunjenje merila za otvaranje Poglavlja 3

4. jul 2017. godine

U Centru za evropske politike održana je sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 3 (Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga) kojom rukovodi CEP. Tema sastanka bio je nacrt Programa za ispunjenje merila za otvaranje Poglavlja 3 u oblasti profesionalnih kvalifikacija.

Pored stalnih članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali i član užeg pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbje Evropskoj uniji zadužen za Poglavlje 3, Nebojša Lazarević, kao i članovi Pregovaračke grupe za ovo Poglavlje i to predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva Trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine.

Dušan Protić, programski menadžer CEP-a za unutrašnje tržište i koordinator ove Radne grupe, je predstavio radni okvir za diskusiju o nacrtu Programa za ispunjenje merila za otvaranje Poglavlja 3 u oblasti profesionalnih kvalifikacija.

Lidija Stojanović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i zamenik šefa Pregovaračke grupe za poglavlje 3, je predstavila presek aktuelnog stanja oko pripreme nacrta Programa kao dokumenta koji ujedno predstavlja i samo merilo za otvaranje ovog poglavlja.

Nebojša Lazarević, član užeg pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU zadužen za Poglavlje 3, je istakao da ovo Poglavlje ima takozvani benchmark, što znači da je za njegovo otvaranje potrebno odobrenje svih država članica pojedinačno. Naš cilj jeste da otvorimo što više poglavlja do 2019. godine, ako ne i sva poglavlja. Istovremeno do kraja ove godine očekuje se otvaranje nova tri, a možda i pet poglavlja, dok otvaranje Poglavlja 3 očekujemo u 2018. godini.

Nakon načelnog uvida u aktuelno stanje, predstavnici resornih ministarstava su u pojedinostima predstavili specifične izazove na kojma rade u okviru svojih resora, a koji se tiču izrade nacrta Programa za ispunjenje merila za otvaranje Poglavlja 3 u oblasti profesionalnih kvalifikacija i pratećih zakonskih i podzakonskh akata.

Zaključak sednice je da se već od jeseni očekuje mnogo šira uključenost stručnih i profesionalnih udruženja, kao i intenzivnija saradnja NKEU sa nadležnim državnim organima u okviru ovog Pregovaračkog poglavlja.

Add Comment