Uncategorized @sr    Održan drugi sastanak RG za poglavlje 35

Održan drugi sastanak RG za poglavlje 35

25. oktobar 2016.

Drugi redovan sastanak članova Radne grupe za poglavlje 35 – Ostala pitanja: Kosovo Nacionalnog konveta o Evropskoj uniji održan je u utorak, 25. septembra 2016. godine. Osim članova ove RG, sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Pregovaračkog tima Republike Srbije sa Evropskom unijom, Odbora za evropske integracije, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i članovi nevladine organizacije „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice

Na sastanku je bilo reči o ključnim tačkama Briselskog sporazuma i problemima sa kojima se suočavaju građani Republike Srbije koji žive na severu Kosova. Milan Ravić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kazao je da je situacija u pregovorima Beograda i Prištine teška, puna prepreka, te da je napredak nevidljiv. On je izneo probleme koji se tiču sporazuma o katastru, telekomunikacijam i energetici.

Predstavnici nevladine organizacije „Aktiv“ govorili su o problemima sa slobodom kretanja na Kosovu i predstavili rezultate svog istraživanja „Sloboda kretanja na Kosovu: percepcija i realnost“. Na teritoriji Kosova trenutno se koriste tri vrste registarskih tablica – sa oznakama KS, koje koriste statusno neutralni stanovnici iz albanskih opština, RKS, koje koriste kosovski albanci i SRB, koje koriste stanovnici četiri srpske opštine, naveli su oni. Prema podacima iz ovog istraživanja, samo nešto više od dva odsto ispitanika zna koje registarske oznake se gde koriste. Prema poslednjem sporazumu, prilikom prelaska administrativnog prelaza neophodno je prelepiti simbole na registarskim tablicama, naveli su oni.

Sastanku koji je moderirala koordinatorka ove Radne grupe Sara Dereta, prisustvovali su i šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić, koordinatroka NKEU Nataša Dragojlović, narodni poslanici Nemanja Šarović, Miljan Damjanović, Gordana Čomić, Aleksandar Stevanović, Marija Janjušević i Aleksandar Đorđević, kao i predstavnici nevladinih organizacija, članovi ove RG.

Add Comment