Uncategorized @sr    Održan je inicijalni sastanak Radne grupe Informaciono društvo i mediji

Održan je inicijalni sastanak Radne grupe Informaciono društvo i mediji

17.07.2014.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije, 17. jula 2014. godine osnovana je Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10 koje se odnosi na informaciono društvo i medije. Koordinator grupe je Društvo za informatiku Srbije.

Sednici su prisustvovali predstavnici 42 organizacije civilnog društva kao i predstavnici Pregovaračkog tima Republike Srbije za poglavlje 10.

Nosilac pregovaračkog tima Republike Srbije za ovo poglavlje je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koje su predstavljale dr Irini Relјin, savetnik Ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Adriana Minović, zamenik sekretara Pregovaračke grupe 10 Republike Srbije. Ispred Ministarstva kulture i informisanja prisustvovao je gospodin Saša Mirković, državni sekretar i član Pregovaračke grupe 10 Republike Srbije u domenu medija.

Grupa će pratiti pregovarački proces i stepen usklađenosti zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovom poglavlju koje se sastoji iz tri celine: elektronske komunikacije, informaciono društvo i mediji.

Inicijalna sednica je bila posvećena predstavljanju poruka sa bilateralnog skrininga održanog 10. i 11. jula u Briselu. Na osnovu izlaganja predstavnika pregovaračkog tima, moglo se videti da je regulativa domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti dobrim delom usaglašana sa pravnim okvirom u EU ali i da ima još dosta prostora za rad na usklađivanju i sa direktivama EU koje se upravo pripremaju.

Zadatak radne grupe jeste da svojim stručnim predlozima, prilozima i preporukama pomogne Odboru za evropske integracije i Pregovaračkoj grupi za poglavlje 10 da uspešno i efikasno sprovedu pregovarački proces i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

Add Comment