Aktuelno    Održan prvi u nizu konsultativni sastanak Nacionalnog konventa sa Ministarstvom za evropske integracije

Održan prvi u nizu konsultativni sastanak Nacionalnog konventa sa Ministarstvom za evropske integracije

Članovi Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 22 (Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata) sastali su se u četvrtak sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, kao i predstavnicima resornog ministarstva angažovanog na pitanjima vezanima za Pregovaračko poglavlje 22 koje je deo klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija. Ovo je prvi u nizu konsultativnih sastanaka između Naconalnog konvetna i Ministarstva za evropske integracije o konkretnim pregovaračkim poglavljima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji će se i ubuduće održavati.

Na sastanku je bilo reči o važnosti Poglavlja 22 koje zahteva sistematske i institucionalne intervencije kako bi se unapredio ravnomerni regionalni razvoj. Naglašeno je da je saradnja Ministarstva sa civilnim društvom u ovoj oblasti od velike važnosti za postizanje najefikasnijih rezultata.

Ministarka za evropske integracije pokazala je zainteresovanost da se razgovara o Poglavlju 22, uzimajući u obzir da je Ministarstvo za evropske integracije za njega zaduženo i prevashodno odgovorno. Kako je istakla, informativni sastanci važni su za prepoznavanje i identifikovanje onih tema u kojima je saradnja neophodna. Prema njenim rečima, u oblasti Poglavlja 22, saradnja sa civilnim društvom posebno je važna u programiranju sredstava za IPA 3, gde EU zahteva „partnerski pristup“.

„Naš prirodni partner za tu oblasti je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji“, rekla je Miščević.

Tokom sastanka, predstavnici ministarstva su upoznali članove Radne grupe Evropskog konvetna o svim aktuelnostima kada je u pitanju rad na otvaranju pomenutog poglavlja. Rečeno je da još uvek ne postoji dovoljan broj država članica koje su prihvatile Akcioni plan koji je Srbija izradila, što je neophodan potez za izradu pregovaračke pozicije.

Članovi Radne grupe za Poglavlje 22 su predstavnike Ministarstva obavestili o načinima na koje organizacije civilnog društva deluju u ovoj oblasti, ali i upozorili na glavne prepreke kada je u pitanju napredak Srbije u ovom pregovaračkom poglavlju.

Poglavlje 22 deo je pregovaračkog klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija. Pravna tekovina EU vezana za ovo poglavlje sastoji se uglavnom od okvirnih propisa i propisa za sprovođenje, koji ne zahtevaju njihovo prenošenje u domaće zakonodavstvo. Njima se definišu pravila za izradu, odobravanje i sprovođenje programa Strukturnih fondova i Kohezionog fonda (Strukturni instrumenti) koji će se odraziti na teritorijalnu organizaciju svake zemlje. O ovim programima se pregovara i dogovara s Komisijom, ali su države članice odgovorne za njihovo sprovođenje.