Saopštenje    Održana Deveta plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU – prvi deo

Održana Deveta plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU – prvi deo

Deveta plenarna sednica Nacionalnog konventa održana je u petak 5. novembra. Okupljeni predstavnici civilnog društva, Vlade RS i Narodne skupštine zaključili su da je neophodno nastaviti dijalog na svim poljima kako bi pristupanje Srbije EU, donelo neophodne promene u društvu.

Plenarna sednica bila je posvećena ispunjenju političkih i ekonomskih kriterijuma na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (agendu možete pogledati ovde).

Koordinatorka Nacionalnog konventa Nataša Dragojlović podsetila je da su plenarne sednice prilika da se sumira dokle je Srbija stigla na svom putu ka EU, da li je protekla godina donela napredak ili su šanse propuštene. Civilno društvo nastavlja da insistira na svemu onome što nije urađeno, a jeste preduslov kako bi Srbija dalje nastavila da napreduje na svom putu ka EU. Ujedno, Dragojlović smatra da je neophodno što pre otvoriti sve klastere kako bi proces evropskih integracija Srbije bio dinamičniji.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da izveštaj Evropske komisije konstatuje novu posvećenost Vlade Srbije da nastavi sa reformama u pravcu pristupanja EU, ali se sada od nje očekuje da ubrzava i produbljuje reforme u oblasti vladavine prava. On je naglasio potrebu da se završe ustavne refome u oblasti pravosuđa. Žiofre je ocenio da je ključan napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom i da će nastaviti da određuje opštu dinamiku pregovora o pristupanju.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija treba da otvori dva pregovaračka klastera, jer je učinila veliki napredak u reformama i trebalo bi da se taj uspeh ogleda kroz otvaranje novih poglavlja, odnosno sada klastera.  Ocenio je da je jedna od najvažnijih aktivnosti parlamenta u procesu evropskih integracija izmena Ustava Srbije u delu koji se tiče pravosuđa. Dačić smatra da će proces izmena ustava biti okončan u aktuelnom sazivu NSRS.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila je da spremnost Srbije da se posvećeno bavi integracijom u EU dokazuje i činjenica da je prihvaćena nova metodologija i da su stvorene nove strukture za primenu nove metodologije. Poslednji izveštaj Evropske komisije zabeležio je napredak u svim oblastima što ministarka naglašava da je naročit uspeh imajući u vidu da je izveštajni period obeležila i pandemija virusa kovid19.

Predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić ukazala je na pojačanu saradnju sa Nacionalnim konventom i redovni dijalog koji je otpočeo 2021. godine. Brnabić smatra da je dijalog sa Konventom koristan budući da je fokusiran na oblasti u sklopu sveobuhvatnih reformi koje vode krupnim društvenim promenama. Ona ocenjuje da je Evropska komisija prepoznala nameru Vlade da poboljša komunikaciju sa organizacijama civilnog društva, da radi mnogo fokusiranije, i na mnogo transparentniji način. Ona je dodala da Vlada Srbije jednom mesečno šalje izveštaj o reformama u oblasti vladavine prava Evropskoj komisiji i držvama članicama.

Add Comment