Uncategorized @sr    Održana Druga plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU

Održana Druga plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU

9. april 2015. godine

Povodom navršavanja prve godina rada novog saziva Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), u Narodnoj skupštini Republike Srbije održana je druga plenarna sednica, u sredu, 8. aprila 2015. Na sednici je ocenjeno da bi Konvent mogao da postane izvozni artikl u države regiona koje su tek na početku procesa u koji se Srbija već upustila. Saradnja civilnog društva i države u pitanjima pregovora može biti samo još intenzivnija, što može značiti i uključivanje Nacionalnog konventa u rad budućeg Pregovaračkog tima.

Zasedanje je otvorio Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji. Osvrćući se na istoriju evropskog puta Srbije, on je

Druga plenarna sednica, 8. april 2015.

Druga plenarna sednica, 8. april 2015.

podsetio da je Evropski pokret u Srbiji inicirao osnivanje Konventa još 2006. godine. Danas Nacionalni konvent obezbeđuje prostor za dijalog između predstavnika organizacija civilnog društva i Vlade Republike Srbije. Kako je Matejić istakao, svojim radom Konvent je doprineo da predstavnici Vlade razmatraju i uvažavaju komentare i predloge organizacija civilnog društva.

Na uvodom panelu govorili su Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Aleksandar Senić, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije.

Uvodni panel moderirala je Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji. Ona je ocenila da je NKEU vredan kanal komunikacije između organizacija civilnog društva i Vlade, i da je kao takav bio više nego aktivan i uspešan. Bobićeva je navela i da je NKEU svojevrsna inovacija koja može da doprinese kvalitetu pregovaračkih pozicija, da prati reforme Srbije na putu ka EU, kao i da informiše širu javnost. NKEU je postao jedan od obaveznih karika u procesu razmatranja pregovaračkih pozicija u srpskom parlamentu, što je regulisano i odlukom Narodne skupštine Republike Srbije.

Konvent_2015_088

Ministarka Jadranka Joksimović na plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o EU

Ministarka Joksimović je navela da je neophodan široki konsenzus u pogledu potreba koje nameće proces evropske integracije, te da je NKEU izuzetno doprineo njegovom uspostavljanju. Ona je naglasila da će potreba za saradnjom sa organizacijama civilnog društva biti neophodna i kasnije u procesu pregovora. Iako će uključenost organizacija civilnog društva biti u nešto užem formatu, saradnja će i dalje biti postojati, istakla je Joksimovićeva. On je najavila skoro formiranje užeg Pregovaračkog tima u kojem će svoje mesto moći da ima i Nacionalni konvent o EU.

Tanja Miščević je rekla da je protekla faza skrininga bila i faza učenja za sve – kako za državu tako i za građane. „Dobru praksu smo stekli naročito na najtežim poglavljima, a to su poglavlja 23 i 24“, i istakla je da će uspostavljena dobra saradnja i konstruktivnost i nadalje biti osnov uključivanja Konventa u sledećoj fazi procesa pregovora. Ona je naglasila da su akcioni planovi zapoglavlja 23 i 24 već sada dostupni na veb sajtovima nadležnih ministarstva, kao i da će tek biti pronađen odgovarajući pravni oblik kada i u kojoj fazi će sva dokumenta o pregovorima biti javna.

Miščevićeva je takođe napomenula da su preporuke organizacija civilnog društva bile veoma vredan doprinos i da je odgovornost za dobru pripremljenost za proces koji sledi na svima. Za kraj svog izlaganja, ona je naglasila da je proces evropskih integracija faza u izgradnji institucija i društva.

Aleksandar Senić je okarakterisao Nacionalni konvent kao adekvatnog i stručnog saradnika i pomoću kojeg građani i civilno društvo mogu da se uključe u proces pregovora. On je rekao da će po završetku skrininga biti formulisan pregled najbitnijih pitanja i da će tada saradnja između NKEU i Odbora za evropske integracije biti posebno intenzivna.

Moderatorka drugog dela zasedanja, Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji je govoreći o protekloj godini rekla je da Konvent danas broji 571 članova od prvobitnih 19 organizacija civilnog društva koje su na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji osnovale Konvent prošle godine.

Konvent_2015_216

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU

Ne zanemarujući činjenicu da evroskeptici mnogo brže šire informacije koje ne idu u prilog procesu pridruživanja, Dragojlović je u prvi plan istakla ulogu NKEU u informisanju građana Srbije o aktuelnostima na polju integracija i najavila aktivniji rad na podizanju nivoa informisanosti o evropskoj integraciji na lokalu. Najavila je i posete predstavnika NKEU Berlinu i Briselu, i izrazila nadu da će lobiranje za otvaranje poglavlja biti podstrek za organizacije civilnog društva da se još aktivnije uključe u proces evropskih integracija.

Dragojlović je rekla da očekuje da će se u najkraćem mogućem roku otvoriti prva pregovaračka poglavlja i izrazila je zadovoljstvo najavom da će članovi najavljenog Pregovaračkog tima biti ljudi iz administracije i ekspertskih krugova. Moguće učešće Nacionalnog konventa ostaje da bude pažljivo razmotreno i dogovoreno.

Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju koji je podržavao aktivnosti Nacionalnog konventa, istakla je da to predstavlja krunu podrške zemljama Balkana na putu ka Evropskoj uniji kao i jedan od najvećih projekata u Srbiji i regionu. Proces evropskih integracija je odgovornost svih građana i mora se odvijati putem ovakvih i sličnih dijaloga, ocenila je Delić. Ona očekuje da će NKEU svojim konstruktivnim doprinosom u procesu pregovora sa Evropskom unijom inspirisati i zemlje u regionu na njihovom putu ka EU.

Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo istakla je da „nije toliko bitno ko će pregovarati, već šta će biti pregovaračka pozicija.“ Članstvo Srbije u EU najpre zavisi od toga koliko smo kao društvo u stanju da zaštitimo, branimo i dalje negujemo zajedničke tekovine Evropske unije. Jelinčić je govorila o budućim planovima i rekla da će Fondacija nastaviti da podržava rad NKEU.

Konvent_2015_157

Druga plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU

Frejk Janmat, šef ekonomskog sektora u Delegaciji EU u Srbiji, naglasio je da je zadovoljan saradnjom Vlade i civilnog društva u procesu pristupanja EU. Najavivši da će Delegacija EU u Srbiji nastaviti saradnju sa NKEU, Janmat je izneo i svoje pozitivne utiske o radu radnih grupa, ocenivši da se u njima vode debate od suštinskog značaja. On je istakao da je u ovom trenutku je važno formirati pregovarački tim i da je dobro što će Nacionalni konvent učestvovati u tome. Pored veoma važne uloge civilnog društva za pregovore sa EU, Janmat je skrenuo pažnju na regionalnu saradnju i rekao da probleme u toj oblasti treba rešavati što je pre moguće, kako ne bi nailazili na poteškoće tokom i krajem pregovora.

Poslednji deo sednice bio je posvećen predstavljanju dosadašnjih rezultata i aktivnosti Radnih grupa Konventa i najavama planova za naredni period. Najavljeno je izdavanje Knjige preporuka koja će objediniti sve komentare i predloge koje su Radne grupe do sada upućivale nadležnim ministarstvima i državnim organima.

Add Comment