Uncategorized @sr    Oformljena je radna grupa za Poglavlje 24-Pravda, sloboda i bezbednost

Oformljena je radna grupa za Poglavlje 24-Pravda, sloboda i bezbednost

18. jul 2014. godine

Radna grupa za poglavlje 24 zvanično je oformljena na konstitutivnoj sednici održanoj 18. jula 2014. godine u biblioteci Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Cilj ove radne grupe jeste da prati proces pregovora Srbije sa EU u oblastima slobode, bezbednosti i pravde. Organizacije i pojedinci okupljeni u ovoj grupi će doprineti procesu pregovora sa EU kroz formulisanje predloga za unapređenje politika u oblastima slobode, bezbednosti i pravde. Koordinator radne grupe je Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

 Članice radne grupe za poglavlje 24 su se usaglasile o prioritetima rada u narednom periodu kao i o principima učešća u procesu pregovora – ključni su transparentnost i javnost u radu, inkluzivnost i informisanje javnosti. Radna grupa će formulisati zaključke, preporuke i mišljenja i prosleđivati ih državnim institucijama uključenim u tok pregovora. Kako bi javnost bila bolje informisana, članice radne grupe će pokrenuti i Bilten o pravdi, slobodi i bezbednosti. Ova publikacija će približiti politike koje pokriva Poglavlje 24, a od čije primene direktno zavisi bezbednost i sigurnost svih građana Srbije.Sledeća aktivnost radne grupe za poglavlje 24 biće sastanak sa predstavnicima državnog pregovaračk

Radna grupa za poglavlje 24

og tima za ovo poglavlje, uključujući i šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanju Miščević, kao i novoimenovanog državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova koji će biti glavni pregovarač u ovoj oblasti. Sastanak će biti održan početkom avgusta ove godine, a tema će biti predstavljanje izveštaja sa skrininga za poglavlje 24 koji je Evropska komisija dostavila Srbiji kao detaljnu analizu stanja u ovim oblastima uz preporuke o merama koje treba preduzeti. Pored BCBP, koji je koordinator radne grupe za poglavlje 24, članovi su i Beogradski centar za ljudska prava, Centar za evropske politike, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za razvoj građanskog društva Protecta, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Društvo sudija Srbije, Grupa 484, Južne vesti, Praxis, Udruženje tužilaca Srbije i Viktimološko društvo Srbije.

Izvor: Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Add Comment